Input your search keywords and press Enter.

Novitate po Jadranki: Zakucaj čavo!

 Što je ovo? Kad ti je najteže, oni nam ga zakucavaju! Granice, blokade, ludnica! Loši susjedi ili nesposobni političari!? Ne znam tko nam je bolji komšija; Slovenci, Srbi, Mađari…!? Možda malo više Srbi jer trenutačno igraju; large game na svim poljima,  ali su ‘out’ ekonomski, politički, mozgom i duhom. Svi i dalje imaju otvorene ralje prema nama, svi svojataju nekakve kvadratne kilometre, metre; s razlikom da za Srbe znamo, a Slovenci svako malo zaigraju puno perfidniju igru: ‘ono…kurve Hrvaške, to je naša meja uvala, Mercator…itd.’ I niti s jednima neće biti lako urediti odnose. Njihovi apetiti rastu, a briga koliko hoćeš! U neko davno vrijeme narod je uživao u privođenjima, svakodnevnim aferama koje su se bile počele razrješavati. Kazneni Zakon i pribjegavanje zakonu i kaznama oduvijek se nadilazilo smetnjama skladnosti društvenog života; no, očito nešto ne funkciona!? Ali kada se pojača zakon i učini jasnim tako kazne bivaju brze sigurne i efikasne; štoviše duhoviti Šprajc je tada najavljivao kako slijedi blok ‘vijesti iz zatvora’. Onda je krivični postupak zamro, pa se ‘biraju’ predmeti kako što zatreba osobito pred Izbore!? I onda opet ovih dana nova ordinarna pljačka, nezamisliva, ali stalno su ponavljali: ‘nikada više…!?’
Neka nas ne tormentavaju više svaku večer na vijestima s tom lupeštinom… dosta nam je svega! Kad ih svijeh osudite i vratite oteto onda nam to i recite! Više se ne’more to… izdurat!
I ne boje se nikoga!? Zašto se to događa i nadalje… jesmo li mi  (ne)popravljiv narod? Tarmani u glavu? Promatram te ljude, naše političare, ministre, direktore, poduzetnike, mađioničare, lopove, daju izjave kako je sve divno, lagali nam svjesno kako nisu krivi, kako nemaju pojma, da bi za par dana bili s lisičinama na rukama, pa opet pušteni vani. Zašto se nitko ne srami? Zašto se nitko nije zastrašio, nije zgrčio od nepravednosti, nije učinjeo nikakav napor da se ispriča ovom narodu, za sve zlo što su nam nanijeli…? Na finimentu, sada mi vraćemo dugove i očito to će činjeti i moj unuci nažalost, i ne vidim kako ćemo se ikada više iskobeljati, jerbo nema one gorljivosti u čeljadetu. Kaže se; ako se dobro ne skupi, nije dovoljno da čovjeku stvori ime. Ako se zlo ne skupi, nije dovoljno jako da uništi čovjeka. Što nam je činjeti?
Čovjekov život kako ga se sada živi, apsolutno je besmislen; nametnuli su naopaki smisao, a ljudi slijede taj smisao; brutalan, egoističan, nasilan, hirovit, mi ga poslušno živimo padajući u depresiju. To je činjenica.
No, ono što utječe na život ‘koji jest’… su kapacitet, energija, intenzitet, volju s kojom čovjek gleda tu činjenicu, a čovjek ne može imati intenzitet ako njegov um trči za nekom obmanom, nekom spekulativnom ideologijom. Jeste li osjetili kako istinski ne želimo sve ovo?! Ne želimo se osjećati loše, nego dobro. Dijelimo to zajednički; tada imamo snagu volje koja će preobraziti ono što jest! Netko će reči kako nema šanse i kako se ne može jurišati na vjetrenjače. Istina. Što je vaše dobro jače u vama, to će jače udarati po vama, ali, neka vaše dobro bude dovoljno jako, da vas ne mogu savladati. To je sjaj i bijeda cijelog sustava. Pogni se pa se uspravi! Uhhhh… umalo da zaboravim; sada sam očistila svoje očale da prolegam sve što sam napisala; aha…da, Ameri su bacili:’ majku svih bombi’, ali Rusi tvrde kako imaju ‘tatu svijeh bombi još’ jačuuuu! Tako ‘tata i mama’ masovno ubijaju svoju dječicu!?
Eto, tek toliko o vremenima u kojima živimo. Naravno, kako se ne morate složiti sa mnome, jer odmah stiže s druge strane protupitanje:  ‘Zaštoooo… kemijsko trovanje i bombardiranje djece!? Zašto dobar i pošten čovjek na pravdi Boga nastrada!? Razboli se? Pogine? Gladan je? Nema posla? Zašto djecu s Haitija otimaju i prodaju im organe? Zašto, ne znam. Ali, nešto vam želi reči, ako će kome pomoći; nema pravila ni dovoljno znanja u nama kako bi mi sami manevrali tko je što zaslužio. Nismo ni suci, jerbo ne znamo što iz čega proizlazi, i zašto se nečiji život odvija onako, a drugi to ne razumiju, i vjerujem kako je to izvan našim moći procijeniti. Ali, ništa nije bez razloga, jerbo stalno učimo kroz život. Netko će proniknuti u suštinu postupaka ili ličnosti, a netko ne. Netko će krenuti tražiti Istinu i malo pokušati proniknuti Tajne Božje!? Evo jednog anagrama:  “I! Tego arcane dei” – što bi značilo “Odlazi! Čuvam tajne Božje.” – ovaj mistični natpis nalazi se na grobu prikazanom na čuvenoj Pusenovoj slici “Arkadijski pastiri” pored  pastira na njihovoj lijevoj strani nalazi pastirica u bijelom…Znači li to smrt i uskrsnuće!? Ili, postajem prosvijetljen i slobodan. Nekako sam uvjerena kako Bog ne voli mlakonje, tj. imati petlju za životne odluke, da nisi tunto, čvrst, odlučan i da ne mijenjaš stavove i mišljenja; isplakati se kad treba, presjeći kad treba…reči –maaa…goni se kad treba!

Jadranka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *