Input your search keywords and press Enter.

SEDAM DEBELIH I SEDAM MRŠAVIH KRAVA

„Jednom faraon usnio san koji mu nitko nije zno spjegat. Sluge se sjetiše Josipa pa ga preporuče faraonu. Faraon mu ispriča san u kojem je usnio sedam debelih krava, a potom i sedam mršavih krava koje su pojele one debele. Osim njih usnuo je i sedam šturih klasova kako gutaju sedam jedrih klasova. Josip, uz Božju pomoć, pretkaže faraonu sedam sušnih godina koje će uslijediti nakon sedam plodnih godina. Preporučio je faraonu da se na to pripremi. Faraon ga za nagradu postavi za upravitelja dvora…“
Bože moj isto ko’ i kod nas.
Eto, čuli smo sve od gđe. Predsjednice danas, tj. ništa nova, ali na napisanom govoru nadodane su didaskalije – pa kaže: (blago se nasmiješi!). Žo mi je, ali ni od ostali kandidati nema bitnog; ama…nitko, baš nitko nije rekao kako nam slijedi sedam mršavih godina, tj. godina nove recesije!? Nije to nikakva tajna, kuca nam na vrata o tome se govori. Iako se to ne da nazrijeti prema prizorima turista koji ovih dana šakom i kapom troše na Jadranu, usporavanje gospodarskog rasta Kine, Trumpovi trgovinski ratovi i zastoj u njemačkoj ekonomiji ozbiljno prijete time da uzmu svoj danak… Lako je biti mudar predsjednik države u godinama debelih krava ili obilja, ali kad nailaze teža vremena; ajde … neka ih čujemo?! Što obećati narodu i kako preživjeti, čime ga ohrabriti?!
Kažu da poslije kiše dolazi sunce, makar nisam sigurna kako je nama u gospodarskom smislu zasjalo sunce zadnjih godina jer rezultata nema! Po mnogima vrijeme niskih kamata je pri kraju, povišenjem rastu i problemi. Neću govoriti o nafti, o brojevima, ima ih dosta pametnijih od mene pa mogu oni, ali što možemo na nekim državama oko nas naučiti o utjecaju krize na stanovništvo – od primjera Bosne koja se niti ne može zadužiti, pa do Grčke. Iako je u Grčkoj/Hrvatskoj turizam taj koji je ipak održavati jedan dio stanovništva na životu, tko će opet najviše nadrapat?!?
Radnika kvalificiranih nam fali – vratiti se neće, malo je firmi koji će u ovom sustavu i uložiti svoj kapital da bi se borili s birokracijom i izvozili van. Dapače, odlaze ljudi i dalje….
Hoće li opet u krizi najveći teret podnijeti mi simple minds ljudi?
Ali bed minds uhljebi po gradskim/državnim firmama, ministarstvima opet će preživjeti.
Jer koliko ih god malo platili ovaj nered u rastrošnoj zemlju Hrvatskoj, ona ide poput jurećeg vlaka u daljnja zaduživanja!?
Postoji jedna rićeta, eh… da mi je znat tko će je od kandidata obećati s velikim ‘O’ i ‘S’, sprovesti?!
Jedino pribjegavanje kaznama i zakonima se mogu nadići smetnje skladnom društvenom životu. Labavost u primjeni kaznenog koda dovela nas je na dno, o takvom primjeru ovih dana raspravljamo po medijima o sucu Turudiću i kako se uopće ne javljiva poštjeru, jerbo mu je ispod časti.
I, eno ti ga vraže, oni raspravljaju u koji odbor da metnu Kušćevića?
Pa bome, a đe drugdje nego u Odbor za zakonodavstvo…!? Kako se unaske nikako ne možeš dokazati niti porijeklo imovine, zato je itekako bitno (ne)držati solde sekreto, nego imati za njega dokaze – karta kanta, odakle je ili prebaciti na svojtu. Hoćemo li dići ruku za Dubu da se ne sramotimo u EU ali bez emocionalne podrške, jer kazne nisu same sebi cilj nego uspostava poštovanja…!? Ima li predsjednik takve ovlasti od svega nabrojanog? Nema! Ali mora zračiti i imati snagu sugestivnosti i okupljanja, bez te središnje snage sve izvanjsko je samo glupavo zavaravanje naroda.

Jadranka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *