Input your search keywords and press Enter.

NOTRE DAM

„Za tri dana ću razrušiti hram; za tri dana ja ću ga ponovno podići“, rekao je svojim učenicima sin Marijin, posvećeni Sin Čovječji, tj. duhovni nasljednik Riječi Mojsija, Hermesa i svih starih sinova Božjih. Je li ispunio to hrabro obećanje, tu riječ posvećenika i onoga koji posvećuje? Da, ako se promatraju posljedice koje Kristovo učenje, potvrđeno njegovom smrću i njegovim duhovnim uskrsnućem, imalo za čovječanstvo i sve one koje njegovo obećanje sadrži za beskonačnost budućnosti. Njegova riječ i njegova žrtva postavljeni su temelje nevidljivog hrama, čvršćeg i neuništivijeg nego što su svi hramovi od kamen; ali to će se djelo nastaviti i dovršiti samo u onoj mjeri u kojoj na njemu budu radili svaki čovjek i sva stoljeća koja dolaze.
Što je hram?
To je hram obnovljenog čovječanstva. To je moralni, društveni i duhovni hram. Moralni je hram obnova ljudske duše, transformacija pojedinca uz pomoć ljudskih ideala, koji je kao primjer čovječanstvu pružen kroz Isusov lik. Zbog čudesnog sklada i punoće čovječanstva Njegovih vrlina teško ga je definirati. Uravnoteženi razum, mistična intuicija, ljudsko suosjećanje, snaga riječi i djela, osjetljivost sve do bola, hrabrost sve do smrti – ništa Mu nije nedostajalo. U svakoj je kapi svoje krvi imao je dovoljno duše da postane junak; no, koliko je još i božanske blagosti bilo u tome! Duboko jedinstvo junaštva i ljubavi, volje i razuma, čine ga cvijetom idealne ljudskosti. No, čovječanstvo, naime, još uvijek živi u stanju rata, pod zakonom Sile i Sudbine, a Kristov zakon, koji vlada u moralnoj svijesti još nije ušao u institucije, danas, kad politička moć posvuda je izgrađena na nedovoljnim temeljima; s jedne strane na političkoj moći, što nije ništa drugo do vojna sila; s druge strane na bijednom ‘demokraciji’ izmanipuliranog naroda koji je instinkt mase. Neće biti obnove hrama, jer ga politika negira i Znanost koja Ga razumije samo polovično.
Ali, Krist je življi nego ikad!
To je duhovni hram kojeg treba ponovno sagraditi; to je kruna djela koje je Isus intuitivno želio. Kleveću Crkvu svi koji vjeruju kako je neizlječivo dekadentna, međutim, nastavi li s unutrašnjim užasnim događanjima, istisne li vjeru koja je sama svjetlost duha, nastavit će svoj moralni i društveni raspad, njezina civilizacija riskira da se nestane u kovitlacu socijalnih nepravednosti i udaljenosti od čovjeka. Raditi socijalno djelo Kristovo, duhovni hram kruneći se Pravdom, novi duhovni hram će biti hram najvećeg među sinovima Božjim; ispunjene moralnog i društvenog zakona u svom njegovom bogatstvu, u svom sjaju Lijepog, Dobrog i Istinitog.

Jadranka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.