Input your search keywords and press Enter.

LUDISTIČKI USTANAK – UBERIZACIJA

Maaa…bravo naši; cijela Hrvatska i Grad se digla na noge kontra naših taksista, a oni se pak mlate s vozačima; zašto!? A neprijatelj je UBERIZACIJA…!?

Uskoro: i dostava hrane, čišćenja apartmana, cvijeća, paketa, povoljniji uvjeti kod bankara za leasing njihove automobile, prijevoz brodovima, helikopterima i hidroavionima… Naime, UBER, koji munjevito mijenja paradigmu svjetske ekonomije u većini zemalja EU, za razliku od SAD-a, nailazi na zakonske prepreke i pokušaje zaustavljanja poslovanja. No, ekonomija dijeljenja brzo se etablira kao nova gospodarska paradigma. Stoga je pobuna europskih taksista protiv Ubera zapravo “ludistički ustanak” protiv nečeg novog i sveprisutnog i zato je osuđena na neuspjeh.

Žrtve tako ispadaju oni najobespravljeniji, najpotlačeniji i najnezaštićeniji. Stoga, umjesto neprijatelja personificiranog u vozaču Ubera, nađimo neprijatelja u “uberizaciji”.

UBER razvija svoje poslovanje; „surađujemo s hotelima i hostelima. Radimo i na novim uslugama. Imamo zanimljiv UberBlack i UberSelect s višom klasom automobila; ovisno o potražnji, i to ćemo realizirati. Još nemamo uslugu dostave hrane iako i o tim uslugama razmišljamo i neki je putnici već sami koriste, kao i, primjerice, prijevoz punjača za mobitel. Zanimljiva nam je i dostava paketa na zahtjev, recimo za neku cvjećarnu ili trgovinu. O tome smo već pregovarali s nekim malim i velikim trgovcima. Pregovarali smo i s bankama i ugovorili povoljnije uvjete za automobile na leasing za naše vozače partnere…“

Uber istodobno želi u postojeću uslugu uključiti električne automobile i istražuje širenje na usluge UberBOAT, UberCOPTER i UberSEAPLANES, odnosno prijevoz brodovima, helikopterima i hidroavionima. Uber je potaknuo niz sličnih aplikacija te dao zamah svojoj konkurenciji.

Sljedeći sektor koji je ’disruptiran’ je onaj uslužnih djelatnosti. Hrvatsko-slovenski servis Beeping koncipiran je poput Ubera za čišćenje. Riječ je o digitalnoj platformi koja spaja osobe kojima je potrebno čišćenje s onima koji se bave čišćenjem…itd…itd…itd!??

Da, izgleda da se nalazimo pred novom industrijskom revolucijom koja će zbrisati poslove koji su repetitativnog karaktera i koji se mogu zamijeniti automatiziranim procesom. Ne treba žaliti za poslovima koje je pregazilo vrijeme, tu se slažem.

Ovdje je po meni nešto drugo problem: monopol velikih informatičkih korporacija, demografija i obrazovanje…!?

Svjedoci smo procesa velikog informatičkog okrupnjavanja u kome su nastale megakorporacije tipa Google, Facebook, Microsoft, itd. One se sve više bave stvarima koje ranije nisu spadale u djelokrug uže informatike prije desetak godina, počevši od telekomunikacija, genetike, trgovine, medija, bankarskog sektora, sada se već spominje i proizvodnja električnih automobila, i mnogo toga drugog. U suštini informatičke megakorporacije će početi da jedu ostatak industrije i uslužnih djelatnosti jer se ostatak industrije sve više automatizira. Tako da postaje realan scenarij ekstremnih monopola gdje će na kraju ostati samo par velikih igrača koji će biti vlasnici svega i koji će kontrolirati SVE!!! Imat ćemo sinergiju informatike i financijskog kapitala i to će biti prvi put da će krupan kapital kontrolirati sve; amaaa…totalno sve!!! Ovdje ostaje jako maleni prostora za malog čovječuljka koji bi se bavio vlastitim biznisom i koji bi bio nezavisan igrač na tržištu. Bojim se da proces ekstremne automatizacije vodi nekakvoj vrsti totalitarnog društva i velike NEJEDNAKOSTI. Što mogu reči na finimentu?! Svi koristimo stranice za booking apartmana; i šokiralo me što sam neki dan zvala Dublin kako bih upitala nešto svog administratora oko novog Passworda, a onamo mi se javlja Shanghai!??

Jadranka

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *