Input your search keywords and press Enter.

I JA SAM ZA SORBONU

Evo, kako je Sokrat opisao demokraciju!
Zašto će demokracija platiti?
Demokracija će platiti zato što će pokušati odgovarati svima.
Lopovi i prevaranti će htjeti državne funkcije, a demokracija će im to dati…
Mladi će htjeti biti uvažavani kao stari, a žene će htjeti biti kao muškarci.  Demokracija će im to dati…
Siromasi će htjeti imetak bogatih, a demokracija će im to dati.
Stranci će htjeti prava starosjedilaca, a demokracija će im to dati.
A kada lopovi i prevaranti konačno demokratski preuzmu vlast, jer kriminalci i zločinci teže za moći, nastat će gora tiranija nego u vrijeme bilo koje monarhije ili oligarhije…

Sokrat ( 470-399 p.n.e.) Sokrat je već  bio star, kada je bio optužen i izveden pred Atenski sud. Optužba koju je podigao izvjesni Melet, glasila je kako Sokrat ne poštuje Bogove koje poštuje država, i kako kvari omladinu učeći je kako ne poštuje starije. Sokrat se branio kako on nikada nije govorio protiv atenskih bogova i kako je vjerojatno zamijenjeni s Anaksagorom. No, zamjerio se mnogima kada ih je ispitivao o važnim pitanjima; (što je pravda, znanje, vrlina, ljepota itd.), i u razgovorima im pokazivao kako nisu mudri, iako su se hvalili da jesu.

Najviše mu se je zamjeralo što ga je Delfijsko proročište proglasilo za najmudrijeg čovjeka. Sokrat je rekao kako se i sam začudio tom proročanstvu. Kasnije je zaključio kako se to dogodilo zato što najviše od svih “zna da ništa ne zna” –  odnosno, zna koliko je pravu istinu teško dostići i koliko je nesavršeno ljudsko znanje.

Sokrat je ipak bio osuđen na smrt, između ostalog i zato što se nije htio pokajati pred sudom. Ispio je otrov u zatvoru. Kasnije su se građani pokajali zbog ovoga i osudili njegovog tužioca na smrt. Sokratovu obranu opisao je njegov učenik Platon u djelu: “Odbrana Sokratova”.

E, znali možda netko koje su bile Sokratove metode uvjeravanja!?
Može bit kako bi se našo… neki suvremeni Sokrat ko moderator u nekom sučeljavanju, koji bi postavljao pitanja sugovornicima na koje mnogi ne bi znali  odgovore, i tako konačno ih suočio s vlastitim ograničenjima i neznanjem. Ko’ ona; Bandićeva – ja sam za Sorbonu! Ja znam kako ništa (ne)znam, a jesmo se naslušali ovijeh našijeh mudraca, a kako sve znadu, a đe smo finuli!?
Ima li netko neki freški Sokratov link da me malo osvijesti!?
Insoma, to sučeljavanje bi bilo ko’ obogaćivanje savjesti o vlastitoj napuhanosti ili nadobudnosti ili drugim dodacima čime bi im superiorno pokazao vlastito (ne) znanje. Svejedno daju se oni (ne)sebično  u politiku i tako opetovano sve zabrijavaju – over and under; hehehehe!

Evo od nekih mogućih odgovora na nekom sučeljavanju naši ‘mudraca-političara’:
Aaaa…Sokrat je bio kreten, žena ga je tukla!
Aaaa… Platon je bio podvojena osoba; tubaš i komunjara!
Aaaaa… Aristotel je bio šovinista, ustaša, četnik, psihotičan, ali bilo je tu neke logike!
Itd…

Jadranka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.