Input your search keywords and press Enter.

Frajle ili gospođe

Na kojem jeziku čestitati Božić?

Ne radi se o onome što imate, nego u što vjerujete. O onome što ostavljate iza sebe. To me jednostavno uvjerenje navelo da napustim svoj knjigovodstveni posao kako bi ostvarila svoj san o bezvremenskom pisanju, a to je nezasitni osjećaj kako imam još nešto rijeti. Uvijek, ali uvijek mislim kako više nema potrebe pisati jedno te isto, ali opet nešto novo pročitam, uočim i jednostavno moram, ali moram opet okolo’kere napisati.    
 Što?!
Netko voli, a netko ne voli moj stil. Ali se trudim to ukusno spraviti,  začinjeti i jednu ožicu surgati vam u usta. To najbolje zna moj izdavač i urednica portala. Kao i većina stvari u životu, i nije bilo tako jednostavno; od prve knjige do ozbiljnog romana i dramaturgije prošlo je punooo… godina, učenja patnje i bola i veselja. Obožavam pravednost i skladnost, i onda jednog dana otkriješ kako život zapravo nije takav kakav ga želiš živjeti. Pročitaš li velika djela možemo sami sebi postaviti nebrojeno mnogo pitanja. Što smo mi zapravo? Jesmo li ona igračka vjetrova koja je simbol slobode ili ipak nismo ništa više od poniznog i nemoćnog pojedinca u ovom okrutnom svijetu? Shvatila sam kako ljudi moraju ispričati svoje priče. Obožavam pripovijedanje iz svakodnevice naše pričice iz Grada, ali i ovo s nastupom Frajla za Advenat, i primjedbe oko ekavice mi je bio šlagvort!

Kad je objavljen prvi roman učinilo mi se kako jašem sama na valu mogućnosti. Jašete na valu i toliko ste daleko od obale, toliko ste daleko od onoga što ste htjeli biti. Ipak, živim san. Stvar je u tome da to nije samo san.  Dođe jedan od onih dana kad se osjećate sami, odbačeni, demoralizirani, obasuti uvredama.     
I da sam znala kako mogu u jednom trenu propasti, što biste vi učinili?  Naravno, nastaviti raditi ono što volite; pisati! Oduvijek sam željela pisati božićnu priču kao i svi mi. Oduvijek sam željela naučiti kako naći Istinu. Jedna se stranica pretvorila u stotine strana i otkrila kako živim dva života; jedan s patnjom zbog svog zdravlja i drugi sa velikom srećom zbog nekih malih tajni. Bila sam na rubu litice i morala sam donijeti odluku. U filmovima, kad si na rubu litice, bježiš od nečega i ili moraš skočiti ili te ubiju vampiri ili tako nešto, ili počneš čitati sama svoje retke koji su bili poruke nekom drugom. Skočila sam. Odrasla, shvatila, kako život nije u tome kojeg ste podrijetla, koliko ste obrazovani, koliko novca zarađujete ili što imate, koliko ste poznati, nego oko onoga što ostavljate iza sebe. I mislim kako s darovanom unutarnjom energijom duše u osnovi možete živjeti zauvijek. Nikome nije lako, ali najbolje stvari u životu nisu uvijek jednostavne. Pokazalo se kako stvari nisu bile toliko teške, kao… kako izraziti vlastitu duhovnu sposobnost. Stvari za koje je mislila da će biti lake, biti suvremenom umjetnicom i ostajati nepoznata uklanjajući  se pogrdama i nepravdama, ali opet djelujući umjetninama, to je zaista teško. Kad su dani super loši, kažem sebi, kako sam tu đe jesam ovdje i puno toga je iza mene.  Život nije bio toliko težak. I onda pomislim, pa, sad sam stekla je neprocjenjiv uvid i polet ka visinama. Taj osjećaj da možeš pred svima i svakim s punom odgovornošću svjedočiti napisano, a u našim vremenima je to osobito potrebito, i pred tom činjenicom kako nestaju ljudske vrijednosti, i svi drugi obziri i svaka osjetljivost. Ono što je najvažnije, znam kako treba vremena da se izgradi nešto što će trajati, a to je taj osjećaj zahvalnosti što će prema stvaraocu pri čitanju njegove knjige osjećati daleki i nepoznati čitaoci. Nisu me nikada vidjeli, niti će me možda vidjeti, ali knjige su u njima razbudila nova čuvstva, potaknula nove misli o otvorila nove vidike. Onaj osjećaj blagosti i sreće. Tako se stvara velika zajednička nevidljiva obitelj i postajem laganini  sastavnim djelom njihovih duhovnih bića.                
I nikada me neće zaboraviti…

Putovanje je vrijedilo, kaže se, fala Bogu!

Inače, nosim Božić u duši…svaki dan…

Jadranka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *