Input your search keywords and press Enter.

DELUBIO

Delubio.
Ma… me ne gusta! Kome primo, ostali smo bez Feste sv. Vlaha zbog delubia, come sekondo i bez naše feste od puka, bez generalne prove od Igara, pred crkvom sv. Vlaha…
Znamo kako to njesu više bestplatne komedije sa surovim gradski humorom, karnevalom, smijehom, ko kad bi se ono pojavio na šeni Orsat pa rećito: “Još smo vlast, ja, ti, mi! Mi kraljevi, mi gospari…“, a na te riječi publika odgovara: “ Pojedite gomno, pojedite gomnaaa!“ Nego više neka užanca od lamenta, od domaće čeljadi što hi na prste moš kontat, puni spernace kako će jopet doć ona vremena. Kvel tempi: ee….si! Prohodilo bi se kroz stisnute uličice uz raspalankane funjestre, oli one otvorene samo na libro, jerbo u negda u gradu ničesa nije bilo privatimente, pa ni onda kad bi tokalo poj u kamarin. Ali iza svega tega i pored svijeh bulikana, spećalmente pod. Sv. Marijom, nasvrhu… svrhe festižanje bi sve pomirilo. Tako bi i brijeme barem na tu noć od generalne momenat fermalo, dalo bi se malo prodisat, grleno se smijat i dušu isfogat u našemu negdašnjemu dubrovačkom šugu, u tezijem malahnijem šenama, što su činjele življenje domaćijeh kantuna.

Ma danaske došli su neki framasuni i neznabošsci, koji predikaju kako su i oni jednaci, a ni prsti na ruci njesu svi jednaki! Njesuu! Jedni su od finijeg roda, a drugi su od grezijeg roda, s dužim prstima. Hoću rijet, trefi se tu i tamo gospara, la signoria, ma je više danaske divjana, in soma vilana.

Što smo to doživjeli na današnji dan? Dio mio! Danas sluge zapoviđet bi ćele, ma ne umiju jerbo u diskorsima i govorenjem s pravom sinjorijom paraju kako Conte di motika; hehehehe! Teribile! Batrgaju se u svom koritu s našijem soldima i diventali milijunaši!? Naturalmente, učinjeli su nam kazin od Grada regalavajući nam ultimo kolpo… kolpalo hi da’bog da. Malamente … kako Vojnovićevoj trilogiji – pjesnik također pjeva i svojevrsni lament starom Dubrovniku u nestajanju, izjednačavajući ljepotu i slobodu, jer nestanak ljepote vidi kao smrt slobode.

Jadranka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.