Input your search keywords and press Enter.

Višnjevača

Požurite na placu dok još ima višanja!
Hvala gđi Aidi na originalnom receptu. To je kako ona sama kaže: najstariji dalmatinski recept. Ona ga je naslijedila od svog nona i jedini je u koji ide crno vino! – i još vam poručuje: PROVAJTE ODLIČAN JE !

Priprema:
Uberite/kupite 1 ipo kilo posve zrelih višanja. Operite ih u vodi, ocijedite, očistite od peteljki. Stavite ih u zdjelu, lagano ih zgnječite pantarulom, te ostavite 12 sati. Višnje i sok koji su ispustile prelijte u staklenu bocu zapremine najmanje 5 litara. Dodajte 1 kilo cukara u prahu, te 2,5l lozovače (ili neke druge voćne rakije). Bocu dobro zatvorite pergament papirom ili folijom, da pare rakije nemogu izlaziti i ostavite 40 dana na toplom i sunčanom mjestu. Povremeno bocu dobro protresite i promučkajte.
Nakon 40 dana sadržaj iz boce procijedite kroz cjedilo koje ste prethodno obložili s najmanje 3 sloja čiste gaze, a na kraju istiještite one višnje koje ostanu u cjedilu. Procijeđeni liker prelijte ponovo u veliku bocu u koju dodate 0,75l vrhunskog crnog vina i ostavite na tamnom i hladnom mjestu još 30 dana da sazre.
Nakon tog vremena, liker još jednom procijedite i ulijte u čiste boce, a prije posluživanja dobro promučkajte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *