Input your search keywords and press Enter.

Torta od jagoda s mjendulima

Evo jedan ‘lagani ljetni’  -što bi rekli – iako to ne znači da nije ‘masan i slastan’….Podloga:
Izraditi tijesto od: 1 masla, 3 i 1/3 kikare brašna, 3 i 1/3 kikare gustina, mrcu soli, 3/4 kikafre cukara, 3 žutanjka i 2 velike ožice kiselog vrhnja. Zamotati ga u plastičnu vrećicu i staviti u frižider – barem na 2 sata, a može ostati i preko noći, iili koristiti po potrebi u slijedeća 2-3 dana (ukoliko ga se zaledi, može trajati 2-3 mjeseca, a za upotrijebit ga, potrebno je izvadit ga iz frizera i stavit u frižider 24 sata prije nego ga želimo koristiti ).

Za ovaj kolač potrebno je pola gornje smjese – ili koristite smjesu prhkog tijesta koju inače koristite!

Ugrijte pećnicu na 180°C. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u krug i njime obložite kalup za tortu, na kojem je papir za pečenje. Prstima pritsnite tijesto uz rubove – nek budu malo uzvišeni. Stavite kalup u frižider.
Mutite 340g masla sa 1/2 kikare cukara. Kad postane kremasto, umiješajte 3 cijela jaja, pa 2 velike žice likera od naranče, koricu od 2 naranče i 1 ožicu ekstrakta od mjendula. Zatim umješajte 2 kikare sjeckanih mjendula. Ulijte smjesu u kalup od torte. Pecite oko sat – sat i kvarat – odnosno dok ne porumeni.
Izvadite tortu da se hladi. Za to vrijeme ugrijte 1/4 kikare mermelade od ribizla, pa time prelijte vrh torte. Po tome posložite narezane jagode tako da prekrijete cijelu površinu ravnomjerno ( trebat će vam 20-30 dkg).
Kad se stisne preljev, uklonite kalup od torte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *