Input your search keywords and press Enter.

Alpski rep

Luko P. šalje nam svoju omiljenu ričetu: Alpski Rep kuhan u peći a la De Couet.
Hvala njemu, a onome ko prova – u slast!Kupi oveći juneći rep ali prvo upozori mesara da ga NE sijeće sjekirom ni pilom, najbolji je rep od vola samo treba velika rostijera za ga parićat.
Rep se očisti od viška loja/sala/masti. Onda se nareže točno po pršljenovima, po hrskavici od zgloba, jer kroz kost ionako nož ne ide. Na dno rostijere (koja je duboka otprilike ko i visina otkinutih pršljenovi) se stavi malo ulja, te isjeckane kapule i koji isjeckani režanj česna; isjeckana kapula+česan da pokrije dno rostijere barem cenat ili 2. Sada se lijepo članci od repa okomito naslažu u rostijeru. Stavi ovako spravljenu rostijeru u peć od špahera i neka se peće/kuha na 250oC otprilike 40-50 minuta.
Za to vrijeme zamuti u jednoj posudi šug od vode, konserve od pomadora papra i soli; umjesto konserve može se koristiti šug od pomadora iz tetrapaka, u tom slučaju ide manje vode a treba pazit i ako je šug već posoljen. Količina šuga treba bit dostatna za ulit u rostijeru tako da svi pršljenovi od repa budu pokriveni, ma ako ga i pofali vro je jednostavno za ga još spraviti. Kad je pasalo onih 40-50 minuta, nalij onaj zamućeni šug u rostijeru tako da svi repovi budu pokriveni, dodaj 3 freška lista lovora i jedan klinčić pa onda pokrij rostijeru aluminijskom folijom, smanji špaher na 160oC i tako peci/kuhaj otprilike dvije – dvije-i-po ure, odnosno dokle se meso bude vrlo lako skidat s kostiju. (Ako je rep bio od pravog vola – možda će ga trebat peći nešto duže od junećeg). Pred sami kraj kuhanja dodaj šugu malo crnog vina i škrobnog brašna / Gustina da se zgusne.
Rep se uobičajeno poslužuje uz ‘svrlić’ pastu (spiralnu): na veliki plitki pjat izvadi par komada od repa i nešto čiste spiralne paste te onda tako na pjatu prelij sa šugom iz rostijere. Umjesto spiralne paste odlično idu i njoke. Tajna odličnosti ove pjatance je u vremenu, u dužini spravljanja – sve drugo je vrlo jednostavno. Praktično može biti skoro sve spraviti navečer (onaj najduži dio posla) i sve tako ostavit u špaheru, a onda sutra – recimo uru prije objeda – opet upalit špaher na 160oC pa kad prokuha dodat šugu malo crnog vina i škrobnog brašna / Gustina da se zgusne.

Uz Alpski Rep kuhan u peći a la De Couet paše mali plavac s Pelješca, neka bude jake gradacije, preko 12% alkohola; preporučio bi Plavac Mali Pelješac Madirazza.