Input your search keywords and press Enter.

Razvrstajte kućni otpad bez zabune, evo na koji način

Očuvanje našeg okoliša i svjetskih oceana sve je aktualnije pitanje, a naravno da sve kreće – od kuće. Posljednjih dana svi mediji pišu o velikoj borbi protiv zagađenja plastičnim materijalima, a nedavno se u čitavu akciju uključila i Velika Britanija. Ove godine će pokrenuti konzultacije o planovima zabrane plastičnih slamki štapića za uši, a već je samo i taj korak iznimno bitan u očuvanju okoliša. Posljednja istraživanja pokazuju kako svake godine milijun ptica i više od sto tisuća morskih sisavaca umire zbog posljedica plastičnog otpada u oceanima, a evo kako možete i sami na najbolji način pridonijeti razvrstavanjem kućnog otpada.

 

Logično, otpad razvrstavamo prema vrsti materijala, a bitno je da ambalaže, u kojima su se nalazili proizvodi, prije bacanja dobro očistimo. Razvrstavanje samog kućnog otpada dijelimo na papir, staklo, plastiku i metal koje odlažemo u posebne kante i spremnike.

 

Prepoznatljivi spremnici za papir dolaze u plavoj boji, a u njih se bacaju novine, časopisi, reklamni letci, prospekti, katalozi, kalendari. Također u ovaj tip otpada spadaju knjige s papirnatim i kartonskim koricama, notesi, rokovnici i bilježnice, čiste papirnate vrećice te uredski papiri, fascikli izrađeni od kartona te kartoni i kartonske ambalaže.

U ovu vrstu otpada ne spadaju stare maramice, pelene i salvete, plastificirani i prljavi papiri, stari papirnati tanjuri i čaše, ali i fotografije te namočeni papir i karton.

 

Stakleni otpad odlažemo u zelene spremnike, a u njega spadaju staklene boce, razbijene staklene čaše te staklenke i teglice. Nikako nemojte u ovaj spremnik odlagati kristalne čaše, ogledala, vatrostalno i armirano staklo te porculan i žarulje.

Plastični otpad smješta se u kantu ili spremnik s oznakom PET koji je obično žute boje. U ovaj otpad spadaju  plastične boce od sokova, mlijeka, mliječnih proizvoda i vode, plastične boce od ulja i octa te čaše od jogurta i jednokratni plastični pribor za jelo. Prozirne folije, čiste vreće za smeće i boce od sredstava za osobnu higijenu i čišćenje također spadaju u ovu kategoriju. Često zabuna i velika pogreška jest u plastični otpad odlagati ambalaže od motornih ulja i maziva te zapaljivih i opasnih tvari.

 

Za sami kraj, kućni otpad od metala se odlaže u kantu ili spremnik s oznakom MET  koji je također žute boje. Pod metalni otpad spadaju aluminijska folija, limenke, konzerve, metalni čepovi i poklopci. U ovaj tip otpada ne spadaju ambalaže od metla u kojima se nalaze ostaci lakova, boja i ostalih zapaljivih tvari te boce od sprejeva (poput dezodoranata) koje su pod tlakom.

Ako i sami niste sigurni kod razvrstavanja otpada kuda koje smeće treba ići, najbolje je da odnesete stvari u reciklažno dvorište gdje možete ostaviti sve nabrojane vrste otpada, ali i glomazni i elektronički otpad, akumulatore, drveni otpad, staru odjeću i tekstil te stare gume i lijekove.

www.jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.