Input your search keywords and press Enter.

Neovisan i u kasnijim godinama

Što ste aktivniji u svakodnevnom životu, to ćete biti neovisniji u poznim godinama!
Studijom koja je obuhvaćala žene u poodmakloj dobi došlo se do zaključka: tokom 14 godina – koliko se pratila njihova aktivnost – one koje su bile redovito aktivne i fizički i psihički, s lakoćom su i dalje obavljale rutinske svakodnevne poslove.
Da bi bile aktivne, po mišljenju stručnjaka, treba promijeniti tek neke sitnice: koristite skaline umjesto lifta/pokretnih skala; preko marende na poslu šetajte – umjesto da sjedite u nekom kafiću; redovito obavljajte kućanske poslove; ako imate vrt – odvojite na njega svaki dan barem ½ sata, isl. Fizička aktivnost koja izgrađuje naše tijelo, učvršćuje mišiće i čini ih fleksibilnijima, smanjuje našu realnu dob za čak 8 godina!
Pokušajte se upisati na tečaj plesa, neki grupni sport, aerobik ili yogu. Parkirajte što dalje od kuće ili posla (to barem nije problem u našem gradu…), šetajte po kući dok telefonirate, sami perite auto, došetajte do kolege na poslu – umjesto da mu pošaljete e-mail ili mu telefonirate. Pronađite aktivnost koja vam najbolje odgovara i koju možete uklopiti u svakodnevne aktivnosti – bezbroj je načina, na vama je da odaberete onaj kojim ćete očuvati svoju snagu.
Uz to, morate obratiti pažnju na dovoljan unos antioksidanata i vitamina C i E – bilo kroz hranu, bilo kroz različite nadomjestke u obliku tableta ili napitaka.
I za kraj: učenje novih stvari također smanjuje naše realne godine, jer održava naš mozak bistrim. Različite studije pokazale su da ljudi koji su više obrazovani – duže žive! Ukoliko niste baš tip od učenja, tu će vam pomoći igranje šaha, igranje raznih igara na karte, rješavanje križaljki, rješavanje zagonetki, slaganje puzzlea, te razne druge igre koje zahtijevaju mozganje.