Input your search keywords and press Enter.

Ne valja ni pretjerano toplo!

Pokušavajući se više utopliti, koža vam se suši i srbi – zato ne pregrijavajte domove i radne prostorije! Radije se tu i tamo malo protegnite:


Topli zrak u vašim domovima ili u radnim prostorijama, može više škoditi vašoj koži nego hladni zrak vanka! Kad vlažnost zraka u prostoriji padne ispod 60%, vaša kaža počinje gubiti vlažnost, što izaziva suhoću, svrbež i mrlje na koži. Lipidi koji se proizvode u gornjem sloju kože čuvaju vlažnost, ali kako se vlažnost izgubi u zrak, lipidi se isperu pranjem kože u vručoj vodi.
U vlažnim uvjetima, koža se sama obnavlja upijanjem vlage iz zraka. Tokom zime ta vlažnost kože nestaje u zrak. Jako grijanje, te vruči tuš ili kupka samo pogoršavaju stvar.
Dermatolozi savjetuju slijedeće: kako bi sačuvali vlažnost i gipkost svoje kože tijekom zimskih mjeseci, voda pod tušem ili u kadi mora biti mlaka (nikako vruča!), ograničite kupanje na 5-10 minuta, čim primjetite sušenje kože prijeđite na lagane (dječje) sapune, odmah nakon kupanja (unutar 3 minute) nanesite na kožu hidratantnu kremu, kako bi zadržali kapljice vode u gornjem sloju kože i tako smanjili mogućnost sušenja kože i iritantnog svrbeža.