Input your search keywords and press Enter.

Mnogi stručnjaci još uvijek preporučaju nošenje maski, evo kako ih čistiti

Kako i kada ih čistiti, kada ih odložiti i zašto se ne bi trebalo bojati virusa na odjeći

Nošenje maske u javnosti nekada je značilo maškare ili da ste krenuli opljačkati banku. U nekoliko mjeseci COVID-19, maska za lice je evoluirala u svakodnevnu odjeću. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje nošenje kirurške maske ako osjećate da ste bolesni ili se brinete o bolesnoj osobi. Nošenje maske savjetuje se svima koji idu u gužve na javnim mjestima, piše National Geographic.

Stručnjaci upozoravaju da oko nošenja maske ili rukavica treba biti oprezan jer i maske i rukavice skupljaju viruse, ako ih ne čistite ili ne mijenjate često. Njima možete kontaminirati ruke ili stvari koje dodirujete. Kada, na primjer, netko dira pult u dućanu pa stvari u torbici, dolazi do križne kontaminacije bez obzira na zaštitu koju osoba nosi. Socijalno distanciranje i pranje ruku ostaju najdragocjeniji načini sprječavanja širenja zaraze.

VIRUS JE OSJETLJIV NA DETERDŽENTE

Nosite li masku i rukavice, evo kako ih treba čistiti, kada ih odložiti i zašto se ne bi trebalo bojati virusa na odjeći. Standardni ciklus pranja u perilici dovoljan je za uklanjanje koronavirusa s platnene maske. Virus je osjetljiv na deterdžente. Sredstva za pranje sadrže površinski aktivne tvari, kemikalije koje lako razbijaju ovojnicu smanjujući površinsku napetost. Temperatura vode u perilici i nije toliko bitna, deterdžent djeluje. Maske načinjene od pamuka podnose više temperature pa je uvijek bolje prati na što višoj. Koncentrirana toplina iz sušilice nudi dodatnu zaštitu, dovoljno da uništi većinu mikroorganizama.

Za razliku od platnenih, kirurške maske namijenjene su jednokratnoj upotrebi. Izrađene su od sintetskog materijala koji ne može izdržati pranje u perilici. Zdravstveni radnici uglavnom koriste maske N95, u obliku kupole koje usko prianjaju i koje su jedini provjereni način učinkovitog filtriranja sitnih čestica poput virusa. Bolnice ove maske sanitiziraju jakim dezinfekcijskim sredstvima ili koriste UV zrake. Tako se maske mogu nositi nekoliko puta.

JOŠ NIJE SIGURNO KOLIKO DUGO OSTAJE

Za širu javnost, idealno je da se medicinske maske nose samo jednom. A ako ih kanite opet upotrijebiti, ostavite ih između upotrebe dovoljno dugo da se virus raspadne. Znanstvenici još uvijek raspravljaju koliko dugo virus ostaje na površinama, u zraku i na maskama. Preliminarni dokazi, objavljeni krajem prošlog mjeseca otkrili su tragove virusa koji su se dugo zadržali na maski N95.

Virus može ostati zarazan nekoliko sati, potencijalno i do nekoliko dana. Sumnja se da je virus zarobljen u vlaknima maske i predstavlja opasnost dok se ne razgradi. Masku N95 ne bi trebalo nositi više od 8 sati, a filtere treba baciti nakon što ste ih upotrijebili 5 puta.

Maske koje se ponovno upotrebljavaju tijekom vremena mogu skupiti virus i povećati šanse korisnika za slučajnim izlaganjem. Vjerojatnost zaraze povećava se brojem virusnih čestica s kojima se susrećemo.

RUKAVICE NISU POTREBNE

Ne preporučuje se nošenje rukavica kako bi se spriječilo širenje virusa. Koža je vrlo učinkovita imunološka barijera, sve dok je netaknuta. Nema dokaza da se koronavirus uvlači kroz posjekotinu, a ne cirkulira dobro u krvotoku. Ako ipak želite nositi rukavice, budite pažljivi, ograničite broj stvari koje dodirujete i nikako ne dotičite lice.

Neki ljudi smatraju da su zaštićeni rukavicama ali stručnjaci savjetuju pažljivo odlaganje i pranje ruku nakon skidanja. Odlazak u trgovinu ne znači da morate mijenjati odjeću. Na poroznim površinama pamuka, sintetike, trapera, virusi kao koronavirus ne mogu lako preživjeti. Šire se kapljicama koje su uglavnom voda i drže virus vlažnim dok se ne dokopa drugog tijela. Isušivanjem, virus propada.

Virusom SARS-CoV-2 se tako lako širi pa je važno stalno čistiti i ne podcjenjivati mogućnost da virus može na nečemu ostati.

Piše: Eva Benedik
telegram.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.