Input your search keywords and press Enter.

Koja je normalna tjelesna temperatura?

Ovisi o nekoliko čimbenika! Imamo popis prosječnih vrijednosti za svaku dob

Povišena tjelesna temperatura najčešće je znak neke bolesti. Prosječna tjelesna temperatura za odrasle je otprilike 37 °C, ali to može varirati ovisno o čimbenicima kao što su dob i razina aktivnosti. Osim toga, način mjerenja temperature može utjecati na očitanje.

Očitanja tjelesne temperature razlikuju se ovisno o mjestu mjerenja. Primjerice, rektalna očitanja obično su veća od oralnih, dok su očitanja ispod pazuha obično niža. Ostali čimbenici koji utječu na očitanja uključuju dob, doba dana, nedavnu aktivnost i unos hrane/tekućine.

U nastavku saznajte koja je normalna tjelesna temperatura kod čovjeka.

Koja je normalna tjelesna temperatura kod odraslih?

Što se odraslih tiče, istraživanja pokazuju da se prosječna tjelesna temperatura kreće 36,24 – 37 °C kada se mjeri oralno. Demografija također može igrati ulogu, pri čemu starije osobe općenito imaju nižu temperaturu, a Afroamerikanke imaju nešto višu temperaturu od bijelaca (muškaraca). Određena medicinska stanja, poput hipotireoze ili raka, mogu utjecati na tjelesnu temperaturu.

Za odrasle temperatura od ili iznad 38 °C ukazuje na groznicu, dok se 39,5 °C smatra visokom temperaturom, a 41 °C klasificiran je kao vrlo visoka temperatura. Važno je napomenuti da groznica može biti simptom COVID-19.

Koja je normalna tjelesna temperatura kod djece?

U djece je prosječna tjelesna temperatura oko 36,4 °C, a groznica se obično označava temperaturom iznad 38 °C.

Koja je normalna tjelesna temperatura kod beba?

Dojenčad, zbog veće brzine metabolizma i veće tjelesne površine u odnosu na težinu, ima prosječnu temperaturu od oko 37,5 °C.

Tijekom trudnoće tjelesna temperatura ima tendenciju blagog povišenja zbog povećane metaboličke aktivnosti. Oko 12. tjedna doseže vrhunac na 35,6 – 37,5 °C, a nakon 33. tjedna doseže najnižu točku na oko 35,3 – 37,3 °C.

Kako se mjeri temperatura?

Dostupne su različite vrste termometara, uključujući digitalne i infracrvene opcije. Digitalni toplomjeri se često koriste i daju točne rezultate. Mogu se koristiti oralno, rektalno ili ispod pazuha. Infracrveni termometri omogućuju očitavanje bez kontakta, ali mogu biti malo manje točni.

Ako je nečija temperatura previsoka ili preniska, preporučljivo je ponovno izmjeriti temperaturu za potvrdu. Za visoke temperature preporučuju se odmor i hidracija.

Koja je temperatura opasna?

Hipertermiju uzrokovanu vanjskim čimbenicima moguće je riješiti premještanjem na hladnije mjesto i unosom tekućine. Međutim, stalne ili rastuće visoke temperature zahtijevaju liječničku pomoć.

Ako nečija temperatura padne ispod 35 °C, to predstavlja hipotermiju i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Različite dobne skupine mogu imati različite pragove za traženje medicinske pomoći. Općenito, vrućica iznad 41,5 °C smatra se hiperpireksijom i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Za djecu i dojenčad postoje specifični temperaturni pragovi za kontakt s medicinskim stručnjacima, ovisno o dobi i težini simptoma.

Hipotalamus u mozgu regulira tjelesnu temperaturu, nastojeći je održati oko 37 °C. Pokreće reakcije poput drhtanja radi stvaranja topline ako je tijelo prehladno ili znojenja radi raspršivanja topline, ako je prevruće. Infekcije su primarni uzrok vrućice, budući da stimuliraju prirodne obrambene mehanizme tijela.

Osim povišene temperature, simptomi groznice mogu uključivati gubitak apetita, zimicu, glavobolju, razdražljivost, bolove u mišićima, drhtavicu, znojenje i slabost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)