Input your search keywords and press Enter.

Kako je svijet propušio?

Nije ovo reklama ZA pušenje, već samo mali osvrt na kako je sve počelo…


Zanimljivo je da većina ljudi na svijetu smatra da je osoba koja je otkrila Ameriku, ujedno i osoba koja je otkrila svijetu i sva dobra koja su tamo već postojala. U ovom slućaju to vjerovanje stoji: 1492-ga bila je prijelomna godina u životu Christophera Columbusa jer te godine osim što je otkrio Ameriku, otkrio je i biljku koja je za nešto manje od 50 godina postala vrijedna roba u svijetskoj trgovini.
Indijanci koji su živjeli na zapadnoj obali zvali su ovu biljku “tobacco,” pa je i Columbova posada preuzela taj naziv te je kao takvu predstavila Europi po povratku sa svog prekooceanskog puta.
Riječ cigara dolazi od riječi koja dolazi od starih Maya “sikar” , što znači, “pušiti / dimiti.” Vjerojatno je od te riječi nastala i španjolska riječ “cigarro”.
U svojoj “zreloj dobi” ova biljka može narasti i do 2m visine! Ovakva biljka može imati i do milijun sjemenki. To su tadašnji trgovci pokušali iskoristiti, da bi smanjili troškove putovanja u Novu zemlju. Međutim biljka koja je rasla u Europi nije bila ni približno dobra onoj iz njoj prirodnog podneblja. Stoga se trgovina nastavila na isti način.
S vremenom kako se razvijala Amerika, otvarale su se i tvornice prerade duhana. Svi su pokušavali duplicirati famoznu aromu kubanskih cigara.

Do 1880-te u Americi su jedino države Montana i Idaho bile bez svoje tvornice!

Usprkos toj činjenici, dobrostojeći Amerikanci su i dalje uvozili cigare sa Kube.
Do kraja 1900-te potrošnja cigara u Americi iznosila je 4 biliona komada godišnje, a za 20 godina popela se na 7 biliona! Svatko, tko bi se odlučio na pušenje mogao je izbrati cigaru odgovarajučeg okusa i naravno cijene. Ovakvo stanje je potrajalo do vremena kad je na čelo Kube stupio Fidel Castro. Nastupio je ekonomski embargo i amerikanci više nisu mogli uživati u Kubanskim cigarama. Međutim, Kubanski proizvođači preselili su svoju proizvodnju u Dominikansku republiku, Honduras i druge Latinske zemlje, a danas se one proizvode širom svijeta. Najbolji duhan za cigare uzgaja se u Tropima. Iako je biljka ista i sjeme joj je genetski isto iz generacije u generaciju, postoje razlike u jačini i okusu koje dolaze zbog klimatskih razlika te tla na kojem rastu….