Input your search keywords and press Enter.

JEDITE LEĆU, ČEŠĆE!

Malo tko zna da je ova stara ljekovita namirnica izvrsna za srce, mozak, mršavljenje i zdravu probavu

Među najboljim je biljnim izvorima željeza, ali i magnezija, kalija, cinka, kalcija i bakra.

Leća je, nakon soje, povrće s najvećim udjelom bjelančevina, zbog čega ima važnu ulogu u prehrani. Ta mahunarka ima mnogo vlakana i folne kiseline, što je izvrsno za srce, mozak i zdravu probavu. Sadrži polifenole proantocijanine i katehine, koji pružaju stanicama antioksidativnu zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima.

Vlakna pomažu da se glukoza sporo otpušta pa je dobra za osjećaj sitosti, odnosno za sprečavanje prejedanja. Također može poboljšati vaš metabolizam i smanjiti masne naslage, pogotovo oko trbuha.

Samo 230 kalorija

Jedna šalica kuhane leće ima oko 230 kalorija te je među najboljim biljnim izvorima željeza, ali i magnezija, kalija, cinka, kalcija i bakra. Ako ne jedete mahunarke prečesto, počnite s malim porcijama kako biste izbjegli nadutost. I druge mahunarke poput graha i boba daju siguran i polagan dotok energije.

Između smeđe, zelene, crvene i žute leće nema velike razlike u sastavu nutrijenata, razlikuju se u sastavu pojedinih biološki aktivnih komponenti. Sve vrste leće sadrže polifenole, fitosterole i saponine, koji imaju pozitivan učinak na zdravlje.

 

Napravite varivo od leće već danas.

izvor: zivim.gloria.hr

juha od leće – foto ISTOCK, zivim.gloria.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.