Input your search keywords and press Enter.

A da počnemo jesti ambalažu?

U velikoj želji da se sačuva prirodni okoliš, te da bude što manje smeća, ljudi svašta izmišljaju, a ovo je najnoviji doprinos znanstvenika:
Američki kemičari proizveli su jestivu ambalažu, koja jednako dobro čuva namirnice poput folije ili plastičnih vrećica. (Ona onemogučava da zrak prodre do hrane ali nije otporna na vodu – upravo da bi se mogla rastopiti u ustima). Ova biorazgradiva ambalaža od prešanog i dehidriranog povrća ili voća, razvučenog na debljinu lista papira – tvrde – ukusna je i zdrava! – što se za aluminijsku foliju i plastične vrećice ne može reći.

Nadalje, tradicionalnoj plastičnoj vrećici treba oko 20 godina da se razgradi! S jestivom vrećicom tog problema nema, a obogatili ste obrok porcijom voća ili povrća, jer jedna takva ambalaža sadrži hranjive sastojke ekvivalentne jednoj porciji voća ili povrća čiji ima okus. Može se birati ambalaža različitih okusa, a za sad se nude slijedeći: brokule, mrkva, pomadora, mango, praska, kruška, jabuka, papaja i jagoda. Kreatori ove ambalaže – kemičari sa U.S. Department of Agriculture in Albany, California, tvrde da se ova ambalaža može koristiti i za zamrzavanje hrane. Za te slučajeve predviđena je ambalaža koja u sebi sadrži npr. umak za pećenje ili ketchup za hamburgere isl. Tako vaš komad mesa ne treba odmotavati kad se odledi, nego se lijepo sve zajedno stavi u pleh i peće! Na policama američkih trgovina ova ambalaža pojavit će se već krajem ove godine, a kod nas – nikad se ne zna – tek da znate što možete očekivati….