Input your search keywords and press Enter.

Lagani vjetar na licu, miris svježe iscijeđenog soka od šipka i prženih kestena. Dovikivanja i psovke uličnih prodavača, poziv na molitvu sa obližnjih minareta i tisuću prekrasnih očiju djevojaka koje svoja lica skrivaju iza feredže. Svaki kamen Istanbula govori o snazi nekadašnjeg Bizantskog i Osmanskog Carstva i danas moćne Republike Turske. Grad koji povezuje Europu i Aziju sa pravom se u slavenskim jezicima nazivao Carigrad.

Tridesetak minuta vožnje vlakom od Zračne luke Ataturk, dolazi se do dijela grada poznatijeg kao Eminonu. Ovdje se nalaze palača Topkapi, Aja Sofija, Plava džamija, Veliki Bazar i brojne druge znamenitosti koje su u neposrednoj blizini i mogu se obići pješice. Nekoć srce povijesnog Istanbula, danas je turistički centar gdje je moguće naći smještaj po relativno niskim cijenama. Restorani, štandovi i brza prehrana se nalaze u svakoj ulici, a prosjaci i prodavači su najaktivniji baš u povijesnom centru.

Od čak 15 milijuna stanovnika, barem pet milijuna njih pokušava nešto prodati prolaznicima. Od raznih parfema, obuće, jakni i dizajnerskih torba do suvenira i nakita. Vješti prodavači od kojih mnogi znaju i po neke hrvatske riječi glume nezadovoljstvo nakon cjenkanja sa turistima, ali tamni i gusti brkovi ne mogu sakriti njihove nasmijane usne.

Najpoznatije turističko odredište je Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti. Nakon sat vremena čekanja u redu za kupnju ulaznice, na licima nervoznih turista vidi se strahopoštovanje i zadivljenost.  Crkva je izgrađena u 6. stoljeću , a prenamijenjena u džamiju u 15. stoljeću. Mustafa Kemal Ataturk ju 1935. godine pretvara u muzej u kojem je i danas moguće vidjeti ranokršćanske mozaike i muslimanske spomenike.

Plava džamija koju je sagradio Sultan Ahmet Prvi najveća je džamija u cijelom Istanbulu, a ime je dobila zbog plavih i tirkiznih ornamenata koji se protežu njenom unutrašnjošću.

Palača Topkapi je 400 godina bila rezidencija osmanskih sultana. U njoj se nalaze harem, brojne grobnice te skupocjeni dragulji i blaga osmanske povijesti kao i mnogi sveti predmeti muslimanske i kršćanske religije.

Beyoglu je poslovni centar Istanbula, a od povijesnog dijela grada odvojen je  rukavcem Zlatni rog. Povezuje ih pet mostova, a najprometniji je  Galata  uzduž kojega brojni lokalni ribari iz Mramornog mora vade male širune i cipole.

Srce modernog Istanbula je trg Taksim. Sadrži brojne restorane, kafiće i trgovine. Tu se nalaze i razne diskoteke gdje su ulaz i alkohol jako skupi. Kafići kojima se prožima dim nargile ne nude alkohol, ali su često popunjeni, pogotovo kada građani Istanbula bodre svoje nogometne favorite; Bešiktaš, Fenerbahče ili Galatasary.

Na azijskoj strani Istanbula živi jedna trećina stanovnika. Tu se nalaze stambene i poslovne zone te poneke džamije, palače i ljetnikovci. Ovdje nema mnogo turista, a četvrti Uskudar i Kadikoy odišu orijentalnim duhom.

Stanovnici Istanbula, kao i njihov grad, žive u simbiozi istočne i zapadne kulture. Uglavnom su jako susretljivi, a iako se slabo služe engleskim jezikom spremni su pomoći turistima. Nažalost, ovaj moćni grad je i dom mnogih siromašnih i gladnih koji često vuku prolaznike za rukav moleći ih za bar jednu liru.

Ovaj mediteranski grad osim pristupačnih cijena i ljepote odiše pozitivnim duhom. Istanbul predstavlja spoj zapadne i istočne kulture koja često u Europljanima izaziva mistiku. Ta mistika, zbog medija i neinformiranosti, često u nekima izaziva strah i predrasude.U Istanbulu nema mjesta za predrasude. Grad na dva kontinenta živući je dokaz ljepote koja nastaje dodirom različitih kultura i spoznajom tuđih običaja.

Tekst/fotografije: Marin Kalauz