Input your search keywords and press Enter.

U Dubrovniku predstavljeni novi financijski instrumenti za ruralni razvoj

Dubrovnik je u petak 20. ožujka bio domaćin čak dvjema manifestacijama vezano uz EU fondove. Dok se u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku održavao regionalni forum na temu ”EU u mom kraju: Europski fondovi i Pelješki most” u hotelu Kompas održan je radni ručak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

U sklopu manifestacije “Naše domaće, sada i ubuduće“, kojom Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promovira hrvatske poljoprivredne proizvode, tijekom cijelog dana održavale su se radionice na kojima se moglo saznati više o aktualnim mjerama Programa ruralnog razvoja te apliciranju za iskorištavanje sredstava iz istog te novosti iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Uz dosad poznate mjere kojima se mogu sufinancirati projekti iz ruralnog razvoja, predstavljen je i novi oblik financiranja putem zajmova/kredita i jamstva, po uvjetima povoljnijim no na tržištu. Osim toga, financiraju se i troškovi koji nisu prihvatljivi za financiranje putem bespovratnih sredstava, kao obrtna sredstva, rabljena oprema, jednogodišnje bilje i sl. Svrha ovog oblika potpore je potaknuti i podržati rast i razvoj poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora. Izmjenom Programa ruralnog razvoja omogućava se jednostavnije, brže i lakše kreditiranje njihovih ulaganja. Zajmovi i jamstva dostupni su od svibnja 2018. preko HAMAG – BICRO-a, a investicijski krediti preko HBOR-a putem poslovnih banaka. Iznosi potpore su od 1.000 EUR do 1.3000.000 EUR, ovisno o veličini subjekta gospodarstva. Kamata je do 1% s mogućnosti počeka do 12 mjeseci, te nije obvezno vlastito učešće krajnjeg primatelja. Rok otplate je do 5, odnosno 15 godina ovisno o kojoj vrsti zajma je riječ. Na radionici predstavljene su i IAKS mjere iz programa ruralnog razvoja 2014 – 2020.
• Mjera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene;
• Mjera 11 – Ekološki uzgoj;
• Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima.
Ove mjere se razlikuju od onih uobičajenih kojima se financiraju projektne aktivnosti te se odnose prvenstveno na plaćanja za one poljoprivrednike koji žele razvijati svoja gospodarstva u skladu s prirodom i ekološkim sustavom. Kroz ove mjere se mogu dobiti sredstva za široki raspon aktivnosti, kojima se potiču bioraznolikost i ekologija te dobrobit životinja, bilo onih iz uzgoja ili onih iz našeg okruženja. Zanimljivo za naš kraj je da se potiče i obnova suhozida. Svi oni koji žele aplicirati moraju o tome početi razmišljati i pripremati se već sada. U pripremi projekta za prijavu na natječaje, izradi same prijave i ostale prateće dokumentacije, kao i pružanju usluga za osiguranje uspješne provedbe projekta, tu smo za vas!
Zatražite neobvezujuću ponudu za konzultantske usluge!http://www.konzultantica.hr/kontakt/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.