Input your search keywords and press Enter.

Zimski školski praznici trajat će tjedan dana dulje, ali ukidaju se oni u veljači!

Zimski praznici trajali bi, umjesto do 11. siječnja, tjedan dana dulje – do 18. siječnja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas će zgotoviti prijedlog  nove odluke o početku i završetku školske godine, kojim bi se produžilo trajanje zimskih praznika za tjedan dana, ali i ukinuo drugi dio zimskih praznika, od 23. veljače do 1. ožujka.

Prema jučerašnjoj izjavi premijera Andreja Plenkovića, vezanoj uz uvođenje novih epidemioloških mjera, predlaže se da se trajanje zimskih praznika, koji su predviđeni od Badnjaka do Sveta tri kralja, produlji za tjedan dana, odnosno do 18. siječnja. Plenković je objasnio kako bi se nakon eventualnih druženja koja se mogu dogoditi u obiteljskom krugu u vrijeme blagdana, ovime osigurao dodatni tjedan, što smatra dobrim s epidemiološkog aspekta.

Kako doznajemo u Ministarstvu znanosti, nova odluka o trajanju školskih praznika na snagu bi stupila tijekom idućeg tjedna, nakon objave na e-savjetovanju.

–  Vraćamo zimske praznike na staru varijantu, odnosno kako je to bilo prijašnjih godina, a bez drugoga dijela zimskih praznika u veljači, potvrđuju u MZO.

Po mišljenju predsjednice Udruge ravnatelja srednjih škola, Suzane Hitrec, ako se produži prvi dio zimskih praznika, doista je nužno  ukinuti njihov drugi dio u veljači. To smatra boljim rješenjem od prvotne ideje da se zimski praznici pomaknu tjedan unaprijed.

–  Dosad taj drugi dio zimskih praznika ionako nikada nismo imali, pa njihovo ukidanje neće poremetiti daljnji tijek nastavne godine. Po meni, umjesto da se produlje zimski praznici bolje bi bilo krenuti s online nastavom. Argument da treba proći više dana od obiteljskih druženja, dok se ne razviju simptomi, nije baš povoljan za školarce. Odnosno, ostavlja se dodatni tjedan slobodnog vremena koje ne znamo kako će učenici provoditi, kaže Hitrec, kojoj je neprihvatljiva mogućnost produljenja školske godine. – Nadam se da do toga neće doći jer se time ponovo pomiču upisi u srednje škole i ispiti državne mature. To se, tvrdi Hitrec, na kraju prošle školske godine pokazalo lošim iskustvom.

jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *