Input your search keywords and press Enter.

Svjetski Dan močvara i močvarnih staništa 2. veljače

Na 2. veljače Svjetski je dan močvara i močvarnih staništa, pa Eko omblići šalju pozivnicu svoj djeci Mokošice:

Pozivamo vas da veselo dođete danas u petak 2. veljače 2018. godine u naš Eko centar u Mokošici u Ulici od izvota 74, u 18 sati, kada ćemo imati Dječju zelenu tribinu na temu: “Važnost močvara i močvartnih staništa na Planeti zemlji!“

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače, jer je na taj dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica, koja obvezuje zemlje potpisnice, među kojima je i Hrvatska, na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju, te predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa.

U obilježavanje ovog dana do sad je uključeno 169 država, koje su vlažnim područjima proglasile 2 222 područja od međunarodnog značaja. Ta područja zauzimaju površinu od 2.142.500 četvornih kilometara.
Ramsarsko područje (prema Ramsarskoj konvenciji) je močvarno stanište, osobito važno kao stanište ptica, bez kojeg zaštita prirode na globalnoj razini ne bi bila moguća. Hrvatska ima pet takvih ramsarskih područja: parkove prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, planirani park prirode – Delta Neretve te ornitološki rezervat ribnjaci Crna Mlaka. U Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu navodi se kako su močvarna staništa najugroženiji ekološki sustavi, zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernoga iskorištavanja njihovih resursa.
Završetak Dječje zelene tribine u 19:00 sati uz domaće palačinke!
Dobrodšli svi!

Ml.tajnica: Vanja Vrbešić
Voditeljica: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *