Input your search keywords and press Enter.

Dubrovačka zečina

Četvrtaši iz OŠ Antun Masle naučit će vas ponešto o Dubrovačkoj zečini:

Dubrovačka zečina

Dubrovačka zečina je endemična biljka. Obično raste u dubrovačkom kraju, ali ima je u Splitu i okolici.Zakonom je  zaštićena   davne 1969. godine.Kad iziđem pred školu i skrenem desno iznad malog kamenog zidića, pokraj još uvijek nedovršenog gumna, ugledat ću Dubrovačku zečinu.
Dok se ona hvali svojom ljepotom, srebrno-zelenim grmićem, pozadi je štite dva zelena, vitka ljepotana, čempresa. Iz grma se protežu  duge, srebrenkasto-zelene stabljike.Na stabljikama strše baršunasti, tupo nazubljeni listići. Neki listovi su tamno zeleni, jer Sunčeva svjetlost do njih slabije dopire. Listići me podsjećaju na rogove nekog mladog vitkog kralja šume. Na momente dok je promatram učini mi se da vidim jedan neobični oblak.Uvis se ponosno dižu cvijetne, žute glavice ,glavice malih sunaca.
Ponosna sam jer Dubrovačka zečina raste u okolišu moje škole.
Marijana Seko
IV.r.
O Š Antuna Masle

Dubrovačka zečina

Dubrovačka zečina je endemična biljka koja raste na jugu Hrvatske, pretežito u dubrovačkom kraju. Zakonom je zaštićena od 1969. godine.
Raste u grmu, izrazito duge srebrenkasto-sive stabljike. Krase je tupo nazubljeni baršunasto  zeleni listići.Neki listići su i ponešto tamnije zelene boje jer nisu direktno izloženi Sunčevoj svjetlosti.Njihov oblik podsjeća me na rogovlje vitkog, mladog jelena. Na vrhu stabljike kao neki gosti smjestili su se udobno tvrdi sivi pupoljci iz kojih vire žute kape. Iz njih će se raviti rascvjetale cvjetne glavice koje će nas podsjećati na malena sunašca.
Sretna sam jer ta rijetka biljka raste baš u okolišu naše škole.
Nikoleta Moretić
IV.r.
O Š Antuna Masle
Dubrovačka zečina

Opisujem endemičnu biljku koja raste u mom kraju. Dubrovačka zečina zakonom je zaštićena još od 1969. godine.
Njezin vitki svilenkasti  stas viri iz srebrno-zelenog grmića. Baršunasti listići krase ju upotpunosti. Boja te biljke je veličanstvena! Promatrajući je čini mi se kao da gledam u lijepu mladu damu. Cvijetne glavice podsjećaju na malena sunašca, a njezini listići na rogove šumskoga kralja. Ne širi ona svojoj okolini nikakav opojan miris, ali samim pogledom na nju mora vam uljepšati dan.
Ponosan sam što je ona endem moga kraja.
Matej Kosović
IV. r.
OŠ Antuna Masle