Input your search keywords and press Enter.

WHO objavio: Sva odobrena cjepiva protiv COVID-19 učinkovita su protiv svih varijanti virusa, za sad…

Unatoč pozitivnim pomacima, iz WHO upozoravaju kako pandemija nije gotova i treba ostati na oprezu.

Cjepiva protiv COVID-19 koja su odobrena i dostupna za sada su učinkovita protiv “svih varijanti virusa”, poručila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pozivajući da se i dalje poštuju mjere opreza.

Iako se zdravstvena situacija u Europi poboljšava, međunarodna putovanja treba i dalje izbjegavati jer prijetnja i dalje postoji, kao i nove nepoznanice, upozorio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu, osobito kad je riječ o novoj zabrinjavajućoj varijanti koja je prvi put otkrivena u Indiji, a potom je potvrđena u polovici od 50-ak zemalja u tom području.

To je prijetnja puna nepoznanica, upozorila je Catherine Smallwood, zadužena za krizne situacije pri WHO-ovu uredu za Europu. Pandemija nije gotova.

Po podacima WHO-a, u cijeloj regiji koja pokriva dio središnje Azije, broj novozaraženih pao je za 60 posto za mjesec dana, s 1,7 milijuna sredinom travnja na 685.000 prošli tjedan.

Idemo u dobrom smjeru, ali moramo ostati oprezni… povećanje mobilnosti, fizičke interakcije i okupljanja mogu dovesti do povećanja transmisije u Europi, rekao je regionalni direktor, napominjući da esencijalna putovanja ostaju dopuštena.

Osim toga, ublažavanje mjera socijalnog distanciranja mora pratiti jačanje napora koji se odnose na testiranje, praćenje kontakata, sekvenciranje varijanti virusa i cijepljenje.

Ne postoji nulti rizik, rekao je Kluge. Cjepiva su možda svjetlo na kraju tunela, ali ne smijemo dopustiti da nas to svjetlo zaslijepi.

zimo.dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *