Input your search keywords and press Enter.

O sv. Martinu i Martinju – Možda neke činjenice dosad niste znali!

Jedan od vinogradarima najvažnijih datuma svakako je ovaj današnji, 11. studenoga, blagdan sv. Martina, jer krsti se mošt koji potom postaje mlado vino.
(Pun pogodak su godine u kojima taj datum pada u petak ili u subotu, pa se fešta može odraditi kako treba, odnosno do jutra, jer ne treba ići na posao.)

“Došel bu, došel sv. Martin, on bu ga krstil, ja bum ga pil!”

Malo povijesti: Kralj Stjepan I. Sveti (975. – 1038.), prvi ugarski kralj, širio je kult sv. Martina diljem svog Kraljevstva, pa se kult počinje širiti i hrvatskim sjevernim prostorom već u 11. stoljeću. Za to su bili najzaslužniji muški redovi, templari i ivanovci, ali treba spomenuti i križare koji su prolazili našim prostorima i prenosili germanske napitničke običaje. Važnost toga svetca u našim krajevima potvrđuje i legenda o Bitci kod Kisega: Nikola Jurišić je predvodio malobrojne hrvatsko-mađarske snage protiv velike turske vojske. Žene i djeca su se molitvama obratili upravo sv. Martinu koji je uskočio u pomoć – pojavio se kao konjanik s plamenim mačem nakon čega su turski vojnici pobjegli i tvrdili da je Jurišić u savezu sa Sotonom.

Tradicionalna guska

Na prikazima sv. Martina pokraj konja često možemo vidjeti gusku. Nakon smrti sv. Hilarija, biskupa u Toursu u Francuskoj, Martinu su 371. ponudili da preuzme službu biskupa. Naime, sv. Martin je postao vrlo popularan u narodu. Jednostavan i skroman, kakav je bio čitav život, Martin je odbio takvu čast. Legenda kaže da se sakrio u neku štalu s guskama. One su počele gakati i otkrile njegovo skrovište. Tako je Martin ipak proglašen biskupom od Toursa. Možda nije sasvim slučajno što se od svih životnja u legendu uplela guska. U rimskoj mitologiji sveta guska ima zadaću upozoravati puk, baš kao što je to učinila guska u Martinovom skloništu. Drugo objašnjenje upućuje na običaj iz srednjeg vijeka prema kojem se na taj dan u nekim dijelovima Europe plaćao porez u naturi, tj. u guskama, a općenito je predstavljala obilje i ratarske završne svečanosti. Kako god bilo, danas je sv. Martin, između ostalog, zaštitnik uzgajivača konja i gusaka, a u mnogim se zemljama na Martinje tradicionalno jede pečena guska.

Ove zanimljivosti o svetom Martinu možda niste znali:

– Sveti Martin rodio se u Mađarskoj, a otac mu je bio časnik u rimskoj vojsci.

– Ime Martin dobio je po bogu Marsu, rimskom bogu rata, odnosno njegove ime je umanjenica od tog božanskog imena.

– Njegovi roditelji smatrali su kršćanstvo sektom, ali Martina je privlačilo te ga je s vremenom prihvatio.

– Čak se zaredio za egzorcista, a biskup je postao 370.godine. Smatrali su ga najvećim francuskim biskupom, piše Nadbiskupija Split.

– Bio je poklonik sela i seljaka, pomagao je bespomoćnima. Imućnijim obiteljima nije bio omiljen jer ih je često kritizirao.

– Mnogi su ga željeli za zaštitnika pa je osim zaštitnika vinara i vinograda, postao zaštitnikom vojnika, gostioničara, konjanika, liječenih alkoholičara, hotelijera, (već spomenutih) gusaka i uzgajivača konja, švicarske papinske garde i Francuske.

aktualno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *