Input your search keywords and press Enter.

Nielsen: Regionalne specifičnosti hrvatskih potrošača

Hrvatsko je tržište relativno malo kada se uspoređujemo sa zemljama Europe, ali je jedno od najbogatijih kada su u pitanju regionalne specifičnosti i različitosti.


Gledajući pet glavnih regija, prema klasifikaciji agencije za istraživanje tržišta Nielsen, može se slobodno reći da su različitosti bitne i da kupci traže drugačiji pristup u pojedinoj regiji kako bi dobili točno ono što im treba i na način koji im je najprihvatljiviji.

Krenuvši od regije Istok potrošači su najviše u potrazi za promocijama i najnižim cijenama, a to potvrđuje činjenica da oni posjete u prosjeku 3,2 različita trgovačka lanca unutar mjesec dana, što je iznad prosjeka Hrvatske i više od svih ostalih regija.

Središnja Hrvatska (regija Central) najsličnija je prosjeku Hrvatske. Kada idu u kupnju, kupci ovdje najčešće planiraju i sastavljaju popis za kupovinu, što smanjuje mogućnost impulsne kupovine i povećava važnost svijesti o brendovima (“brand awareness”).

Također, većinom kupuju osnovne stvari i pokušavaju uštedjeti smanjujući kupovinu luksuznih proizvoda. “Convenience” nije nešto za što su spremni više platiti, što je značajno drugačije od regije Zagreb, gdje je “Convenience” ključ uspjeha.

U regiji Zagreb kupcima je najbitnija brzina kupnje i spremni su platiti više ako im to štedi njihovo vrijeme. Većinom se kupuje u hipermarketima i supermarketima jer mogu pronaći sve na jednom mjestu. Manje kupnje u najviše slučajeva obavljaju 2-3 puta tjedno.

Fokus se u regiji Zapad značajnije stavlja na iskustvo kupovine gdje kupci preferiraju češće odlaske u trgovinu. Kupci su više fokusirani na premium proizvode i isto su tako spremni platiti više za njih, a ponuda svježe ribe može bitno utjecati na odabir trgovine.

Ponuda ne samo svježe ribe već svježe hrane općenito je najbitnija kupcima u regiji Jug, koji uz svježe proizvode češće kupuju brendove trgovačkih robnih marki. Uspoređujući ih s ostatkom Hrvatske imaju nešto veću košaricu od ostalih regija i posjećuju najmanje različitih trgovačkih lanaca.

Podaci su objavljeni u tradicionalnom istraživanju agencije Nielsen Adriatic – Understanding and adopting to shoppers’ expectations.

Magazin Ja TRGOVAC

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *