Input your search keywords and press Enter.

Malim iznajmljivačima paušalni porez veći i do 5 puta

Mali iznajmljivači u 2019. plaćat će 15 posto višu boravišnu pristojbu, a Ministarstvo financija predlaže i povećanje paušalnog poreza na dohodak. Visina paušala moći će se kretati od 150 do čak 1.500 kuna po krevetu, o čemu će odlučivati općine i gradovi.

Nakon ove sezone oko 92 tisuće malih iznajmljivača morat će dobro promisliti isplati li im se i dalje baviti turizmom, barem na legalan način. Razlog nije samo u manjoj popunjenosti privatnih apartmana u špici sezone zbog koje su mnogi obarali cijene, već i u povećanim davanjima koja se najavljuju za sljedeću godinu.

Početkom kolovoza na snagu je stupila uredba kojom će se privatnim iznajmljivačima koji boravišnu pristojbu plaćaju paušalno u sljedećoj godini ona povisiti za 15 posto, a sada je Ministarstvo financija u javnu raspravu pustilo prijedlog prema kojem će se i paušalno oporezivanje dohotka malim iznajmljivačima moći povećati i do pet puta, ovisno o odluci općine ili grada u kojem su iznajmljivači registrirani.

Prema odluci iz 2005. godine, iznajmljivači su sve ove godine plaćali 150 do 300 kuna godišnjeg paušalnog poreza po iznajmljenome ležaju. Prema aktualnom prijedlogu izmjena Zakona o dohotku, određivanje visine paušalnog poreza centralna država spušta na lokalnu razinu, s time da je propisala da paušalni porez ne može biti niži od 150 kuna niti veći od 1.500 kuna po ležaju.

Procjenjuje se da privatni iznajmljivači u prosjeku godišnje plaćaju oko 1.200 kuna paušalnog poreza na dohodak, odnosno oko 300 kuna po krevetu.

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je sinoć kako “povećanje nameta za iznajmljivače na današnju cijenu od 300 kuna po krevetu i 300 kuna boravišne pristojbe, ne smatra nametom”, javlja HRT. Povećanje boravišne pristojbe obrazložio je potrebom turističkih zajednica “za snažniji marketinški proboj na sva tržišta, kako bi zadržali ovo što imamo”. Na razloge povećanja paušalnog poreza nije se osvrnuo.

Stručnjaci za povećanje, iznajmljivači nezadovoljni

Porez na dohodak je prihod jedinica lokalne uprave i samouprave, pa je očito da centralna država predloženim izmjenama želi popuniti rupe u lokalnim proračunima. Stoga je teško i procijeniti koliki će paušalni porez mali iznajmljivači plaćati dogodine, budući da to ovisi o apetitima lokalnih vlasti.

Do prije samo dva dana, u službenom prijedlogu Ministarstva financija kao najniži iznos paušalnog poreza bilo je navedeno 700 kuna po ležaju, ali je taj prijedlog tiho povučen iz javne rasprave. Umjesto njega kao najniža osvanula je cifra od 150 kuna, što je Ministarstvo financija obrazložilo ispravljanjem “tehničke pogreške”.

U tih dan, dva na predloženo veliko povećanje poreznih davanja javno je reagirala Zajednica obiteljskog turizma pri HGK. Njezina predsjednica Danijela Čavlović izjavila je da se država maćehinski odnosi prema ovom sektoru koji direktno ili indirektno upošljava oko 350 tisuća ljudi.

No, prema tumačenju Željka Lovrinčevića s Ekonomskog instituta, Zagreb, jednog od članova radne skupine Ministarstva financija za porezni sustav, efektivno oporezivanje privatnog najma u turizmu je tri puta niže od ostalih oblika oporezivanja dohotka od rada, a četiri puta niže od svih oblika poreza na kapital. Lovrinčević smatra da nema niti jednog razloga da se privatni iznajmljivači toliko porezno favoriziraju.

“U zadnjih nekoliko godina mi uplaćujemo svake godine za 10 do 15 milijuna kuna više u ove “kase”, a pitanje je što smo dobili od tog novca? Kod svakog povećanja poreznog opterećenja, osim kalkulacije većih prihoda, predlagač je dužan poreznim obveznicima odgovoriti na još neka pitanja. Ljudi koji plaćaju porez imaju pravo znati kako se on troši i kako će povećanje utjecati na poboljšanje društvenog standarda”, izjavila je Čavlović Večernjem listu.

Hrvatski obiteljski turizam među vodećima u EU

U okviru EU hrvatsko tržište obiteljskog turizma je jedno od najvećih i s najvišim stopama rasta. Od 2014. godine broj obiteljskog smještaja kod nas je, naime, povećan je za oko 30 posto, sa 60 tisuća na 92 tisuće, a broj kreveta na 540.000. Prema informacijama HGK, privatni iznajmljivači godišnje plate oko 140 milijuna kuna paušalnog poreza na dohodak te još toliko turističkim zajednicama.

U Europskom udruženju obiteljskog turizma (EHHA) obiteljski turizam u Hrvatskoj i regulativu koja ga prati navode kao primjer ostalim članicama EU, pogotovo Španjolskoj, Francuskoj i Italiji koje favoriziraju hotelski smještaj, dok obiteljski u većoj mjeri opterećuju višim porezima i strožom regulativom. Čini se da je Hrvatska, najnovijim izmjenama u poreznom sustavu ipak odlučila krenuti smjerom tih zemalja.

www.prviplan.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.