Input your search keywords and press Enter.

Kamo sa starim mobitelima, računalima, baterijama?

Tehnologija se razvija iz dana u dan. U dućane stižu tehnološki sve napredniji elektronički uređaji. I dok kupujete novi mobitel, koji vam možda niti ne treba, ali je manji, s većom memorijom, ima bolju kameru i mnoštvo novih dodataka koje vaš „stari” mobitel nema, ne razmišljate previše o tome što ćete napraviti s vašim „starim” mobitelom i gdje će on zapravo završiti. Vjerovali ili ne, većina takvog otpada završi na odlagalištu električnog otpada u Gani, Nigeriji, Pakistanu, Indiji…

Kako se proizvodnja elektroničkih uređaja povećava, paralelno se gomila i sve više električnog i elektroničkog otpada (EE otpada). Dio tog otpada se reciklira, međutim još uvijek se većina baca. Jedan od uzroka toga je što je najčešće jeftinije kupiti novi uređaj, nego popraviti stari. Tako se u Europskoj uniji, od 8.7 milijuna tona proizvedenih elektroničkih uređaja čak 6.6 milijuna tona ne reciklira (podatak iz 2008. godine). Danas je elektronički otpad jedan od najbrže rastućih tipova otpada na našem planetu. Velika količina tog otpada završi na odlagalištima u Africi i Aziji. Većina se EE otpada „zbrinjava” gomilanjem na odlagalištima ili spaljivanjem. Obje metode omogućuju toksičnim kemikalijama iz uređaja da onečišćuju okoliš.

Jeste li znali?
Prosječan uporabni vijek računala u razvijenim zemljama je sa 6 godina u 1997. pao na svega 2 godine u 2005.
Prosječan uporabni vijek mobitela u razvijenim zemljama manji je od 2 godine

Što možete učiniti:

1. Prije no što s roditeljima odete u trgovinu kupiti novi elektronički uređaj, razmislite je li vam doista nužan!
2. Postanite zeleni istražitelji! Doznajte koje su to tvrtke koje ulažu napor u razvoj sigurnih tehnika recikliranja svojih proizvoda te koje nastoje ne koristiti toksične tvari u proizvodnji svojih prozvoda. Na ovom linku možete provjeriti koje kompanije koliko ulažu u eko-proizvodnju.
3. Reciklirajte stare elektroničke uređaje!
4. Moguće je naručiti i BESPLATAN ODVOZ VAŠEG ELEKTRONIČKOG OTPADA, a što sve spada u EE otpad možete provjeriti ovdje.

Autor Tena Šarčević
http://www.bioteka.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *