Input your search keywords and press Enter.

Jeste li i vi vlasnik nekog od spomenutih VW vozila?

Afera VW – Dieselgate u Hrvatskoj, kratak rok za pristupanje kolektivnoj tužbi!

Evo što kažu odvjetnici iz Zagreba:
Obraćamo vam se kao odvjetnici koji se bave pravnom problematikom i aferom Dieselgate u želji da i na ovaj način pomognemo hrvatskim građanima.

Prije svega želim vas zamoliti da naše obraćanje medijima shvatite isključivo kao našu profesionalnu i građansku dužnost koja nam nalaže da u ovakvim situacijama, kada se u javnosti šuti o nekim za građane bitnim pitanjima, moramo upoznati građane s njihovim pravima i načinom na koji ih mogu ostvariti.

Dakle, radi se o kolektivnoj tužbi protiv Volkswagen grupe zbog manipulacije softverom za ispušne plinove koju je u Njemačkoj pokrenula Savezna udruga za zaštitu potrošača pred Višim pokrainskim sudom u Braunschweigu.

Tužba do sada okuplja preko 400.000 kupaca spornih VW vozila diljem EU te otvara mogućnost svim vlasnicima spornih vozila VW grupacije (vidi prilog) da se najkasnije do 29. rujna 2019. priključe ovoj najvećoj kolektivnoj tužbi u Europi. Sudjelovanje u postupku je besplatno i potrošači pravovremeno registrirani u ovaj postupka ne snose nikakav procesni niti financijski rizik.

Na ovaj način kupci spornih vozila moći će ostvariti svoje pravo na kasniju naknadu štete od VW-a, a koju obvezu će nadležni sud nadamo se odrediti VW-u u konačnoj i pozitivnoj presudi povodom kolektivne tužbe.

U Hrvatskoj u svrhu zaštite prava potrošača na obeštećenje od VW-a, zbog stavljanja u promet i prodaje vozila sa materijalnim nedostatkom, nije poduzeto ništa dok su se u ostalim europskim, ali i američkim državama oštećeni potrošači uvelike naplatili od VW-a.

Nema razloga da to ne učine i hrvatski potrošači pa makar i uz ovakvu pomoć u zadnji čas.

U suradnji s odvjetničkim uredom Härle & Martinović Rechtsanwälte iz Berlina zastupamo nekolicinu hrvatskih kupaca spornih vozila koji su se odlučili ostvariti svoja prava i besplatno pridružiti kolektivnoj tužbi u Njemačkoj.

Prema dostupnim informacijama, u Hrvatskoj se vozi oko 60.000 VW spornih vozila kojima prijeti uskrata prometovanja sukladno strogim EU propisima o homologaciji vozila i razini ispušnih plinova, za čije vlasnike i zaštitu njihovih prava država nije poduzela ništa. Postavlja se i pitanje je li država poduzela išta u zaštitu i svojih interesa, odnosno javnog novca, obzirom da su državne institucije upravo najveći kupci VW vozila?

Stoga vas lijepo molim da u svrhu ispunjenja vaših novinarskih dužnosti objektivnog informiranja javnosti, objavite informacije i poziv građanima koji vam šaljem u prilogu u kraćoj i duljoj verziji kao i popis spornih vozila čiji vlasnici imaju pravo na naknadu štete.

S poštovanjem,

Pavao Kovačić
Odvjetnik – Attorney at Law – Rechtsanwältin
i
Sandra Budimir LL.M.
Odvjetnica – Attorney at Law – Rechtsanwältin

2 komentara

  • Ivan Đurić napisao:

    Kome treba poslati navedenu dokumentaciju, gdje je adresa, link? Na svim portalima piše samo da se treba prijaviti do 29.9.2019, ali nigdje nje moguće dobiti informaciju kako poslati dokumentaciju. Nije ni čudo što mi Hrvati se ne prijavljujem, jer smo stvarno stoka sitnog zuba. Čemu služi Hrvatska udruga potrošača, sama sebi svrha? Imamo ogroman državni aparat koji postoji radi sebe!

  • Marija Šteta napisao:

    Prema članku ispada da se treba javiti ovim odvjetnicima:
    Pavao Kovačić i Sandra Budimir
    Odvjetnici – Rechtsanwältin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *