Input your search keywords and press Enter.

Imate televizor stariji od 2017. godine?

Možda vas čeka novi trošak, evo i zašto

Hrvatska će uskoro prijeći na novi sustav emitiranja televizijskoga signala. To znači da ćemo televiziju uskoro gledati uz najnoviju tehnologiju i bolju sliku, no to znači i nove troškove za ionako osiromašene građane.

“Odašiljači i veze koji su nedavno dobili dozvolu počet će s emitiranjem 15. 9. , to bi trebalo početi sa Sljemena. Do 15. 11. će većina odašiljača raditi po novom sustavu, tako da će pokrivenost biti oko 97 posto”, otkriva Ivo Majerski iz HAKOM-a.

Uz bolju sliku u HD rezoluciji, zahvaljujući novom sustavu, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva, kažu u Odašiljačima i vezama.

Svi oni koji gledaju preko IPTV-a ili preko kabelske oni neće trebati ništa prilagođavati. Isto vrijedi i za satelitsku. Oni koji imaju televizore koji podržavaju novi sustav ništa neće trebati nabavljati. Svi drugi morat će nabaviti ili nove televizore ili set boxove.

Novi televizori moraju imati oznaku DVBT2 HEVC. “Od 2017. godine pa do danas svaki televizor ima već ugrađen DVBT prijamnik, a za one televizore koji to nemaju može se kupiti TV prijamnik koji košta od 150 do 200 kuna”, kaže prodavač Dado Kovačević.

Novi trošak

Nekima to znači i novi trošak. “Dobro je i jedno i drugo. Kad već imaš staru, ne možeš je baciti, a kad imaš novu, ne moraš ugrađivati”, kaže Stipan Ćurić iz Kaštel-Starog.

“Kako većina odredi, tako će nam biti, na neke stvari jednostavno ne možeš utjecati. Imaš žena koje su pritisnule neku tipku i više ne znaju pokrenuti televizor momentalno. A kad dođe nova tehnologija, tek će onda bit problemi”, mišljenje je Blaženke s Hvara.

“Ne znam što bih vam rekao. Tu ima dosta sirotinje i dosta nezaposlenih. Hoće li imati novca za to, ne znam”, kaže Marko Gudelj iz Imotskog.

Oko polovice kućanstava u Hrvatskoj danas prima signal digitalne zemaljske televizije. Očekuje se da će do trenutka potpunog prelaska na novi sustav 30. lipnja 2020. godine velik dio gledatelja biti spreman za prijam TV signala u novoj tehnologiji, poručili su iz ministarstva. No nije rečeno hoće li država financijski pomoći onim građanima koji će morati kupiti prijamnik, kao što se to radilo prije.

www.dnevnik.hr/vijesti/

TV

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *