Input your search keywords and press Enter.

HUT: Ostvarujemo 95 posto rezultata iz 2019-te

Brnjac: Ostvarujemo 95 posto fizičkog rezultata istog razdoblja rekordne 2019.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac komentirala je stanje s turističkim posjetima i noćenjima u Hrvatskoj nakon sastanka s predstavnicima Hrvatske udruge turizma (HUT). “U dosadašnjem dijelu turističke godine ostvarujemo 95 posto fizičkog rezultata istog razdoblja rekordne 2019. godine. Cilj nam je ovako izvrsne turističke rezultate ostvarivati tijekom cijele godine, ali i duž čitave Hrvatske, stoga zajedničkim snagama trebamo razvijati turizam baziran na kvaliteti, dodanoj vrijednosti. S obzirom na globalne izazove, poskupljenje cijena energenata, zelena i digitalna tranzicija postaje imperativ poslovanja u turizmu, što su mnogi hotelski objekti već i prepoznali te vjerujem da će i osigurana bespovratna sredstva u okviru NPOO-a dodatno potaknuti tu nužnu tranziciju”, poručila je Brnjac.

Turistički sektor očekuje brzo raspisivanje natječaja iz NPOO-a u vrijednosti 1,25 milijardi kuna

Turistički sustav se priprema za kraj kolovoza kad su iz Ministarstva turizma i sporta najavljeni javni pozivi za natječaje za bespovratna sredstva za turističku infrastrukturu. Projekti se financiraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a privatnom je sektoru namijenjeno 1,25 milijardi kuna. Od toga je 1,02 milijarde kuna za investicijske projekte visoke dodane vrijednosti poput objekata za smještaj i pratećih sadržaja kao što su tematski i zabavni parkovi te drugi inovativni sadržaji u turizmu. Bit će to veliki poticaj za unapređenje sektora koji se ovoga ljeta po broju noćenja vraća na pretpandemijske razine. Savjetovanje o javnom pozivu završeno je krajem lipnja.

Ostojić: Promjena smještajne strukture jedan je od najvećih izazova hrvatskog turizma

Broj kreveta u objektima u domaćinstvu dosegao je 620 tisuća, a u nekomercijalnom smještaju 610 tisuća dok je broj hotelskih kreveta oko 180 tisuća od ukupno 1,817 milijuna registiranih kreveta u  Hrvatskoj. Ovakva struktura smještajnih kapaciteta prvenstveno je posljedica aktualnog poreznog sustava te s jedne strane predstavlja ogroman pritisak na infrastrukturu, a s druge strane ne polučuje optimalne učinke turizma. “Promjena smještajne strukture bit će jedan od najvećih izazova hrvatskog turizma u budućnosti poglavito kroz regulativu koja definira korištenje nekretnina za kratkoročni turistički najam, a nije ‘pravi’ smještaj kod obitelji”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Nautička sezona odlična, nema slobodnog broda

Ova sezona je u Hrvatskoj odlična i za nautički turizam. U jednom od najvećih čarterskih središta na Mediteranu, Biogradu na Moru, stanje je kao nekad. Gostiju je najviše vikendom, kad je smjena. Vlasnici čartera ističu da je predsezona bila kraća nego inače, no da je sezona potpuno puna. “Krenulo je od Uskrsa, sve je super, nema slobodnog plovila“, poručuju čarteraši u Biogradu. Svi žele da sezona bude dulja, jer bi osigurala više radnih mjesta i kvalitetniju uslugu. I u Lučkoj upravi Poreč bilježe porast prometa nautičara. Broj plovila u lukama na njihovu području je 16 % veći nego rekordne 2019. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.