Input your search keywords and press Enter.

Europska unija otvara granice za sve koji su završili s procesom cijepljenja

Oni koji su cijepljeni s dvije doze (ili jednom u slučaju Johnson&Johsnon) uskoro će moći slobodno putovati između zemalja Europske unije


Europska unija odlučila je kako će EU otvoriti granice svim putnicima koji su završili proces cijepljenja, javlja AFP.

Predstavnici država članica EU-a postigli su u srijedu dogovor da se omogući ulazak u EU putnicima iz trećih zemalja koji su primili potrebne doze cjepiva protiv covida-19 odobrenih na europskoj razini, doznaje se iz europskih izvora.

Budući da se približava ljetna turistička sezona, veleposlanici 27 država članica odobrili su taj prijedlog Europske komisije, čija primjena nije obvezujuća.

Čelnici EU pregovaraju o uvođenju digitalnih zelenih potvrda čime bi počeli provoditi plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone.

“Zastupnici iz Europskog parlamenta, Europske komisije i vlada država članica nastavit će pregovore u četvrtak”, priopćilo je portugalsko predsjedništvo EU. Digitalni certifikat mogao bi otvoriti više zemalja EU-a za putovanja unutar Unije potkraj lipnja, čak i dok traje i dalje pandemija koronavirusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa.

Takozvana digitalna zelena potvrda bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest. To je uvedeno kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje se nisu mogle cijepiti.

Cilj potvrde je što prije ukinuti mjere koje su trenutačno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja. Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti certifikat donosi unutar njihovih granica.

dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *