Input your search keywords and press Enter.

Danas je Međunarodni dan zagrljaja

Međunarodni dan zagrljaja je godišnji praznik ‘ozvaničen’ 1986. godine u Michigenu, a obilježava se 21. siječnja. Koliko puta dnevno zagrlite dragu vam osobu? Počnite to raditi malo češće. Danas zaglite nekog, zagrljaj otklanja depresiju, loše raspoloženje i čini vas sretnijim. Ne štedite na zagljajima, oni su besplatni…

Većini građana ipak je više poznata akcija besplatnih zagrljaja koji se posljednjih godina s vremena na vrijeme dijele na trgovima većih gradova iako ova akcija nije povezana s ovim međunarodnim danom.

Psiholozi smatraju kako nam je dan zagrljaja itekako potreban. Stručnjaci tvrde kako nam pet do šest zagrljaja dnevno može učiniti život dužim i ljepšim. Osim stručnjaka, zaključio je to i jedan američki svećenik Kevin Zaborney koji je 1986. godine današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja. Zagrljaj je često bio i predmetom naučnih istraživanja, koje je vodio dr.sc.Jay Gordon. Istraživanja su pokazala da o grljenju ovisi i naša inteligencija, pa se vjeruje da će ona djeca koju se više grli biti inteligentnija od one koju su roditelji manje grlili.

Kažu:

4 zagrljaja su potrebna za preživljavanje

8 za održavanje

12 za napredovanje.

Vrste zagrljaja

Medvjeđi zagrljaj – Jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Pritom se osobe gledaju u oči. Zagrljaj je vrlo čvrst, ali ne i prekomjerno. U ljubavnoj verziji, muškarac može i podići djevojku s tla.

Zagrljaj “slovo A” – Tijela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obje ruke, jednom preko ramena, a drugom u predjelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obje osobe gledaju u istom smjeru. U nekim zemljama ovo kratko grljenje je za dobrodošlicu ili pozdrav.

Zagrljaj “Želim te na veliki način”– Dvoje ljudi grli se s rukama obavijenim jedno oko drugo – muškarac drži djevojku oko struka a ona njega oko vrata, torza se dotiču, noge isprepliću, stopala dodiruju.

Zagrljaj s tapkanjem po leđima– Grljenje s obje ruke i tapkanjem grljene osobe s jednom od njih. To znači: “Drag si mi, ali ovo je samo prijateljski zagrljaj”.

Jednoruki zagrljaj – Kratak zagrljaj desnom rukom druge osobe. Tipičan za muškarce, kada je poruka: “Tvoj sam drug, ali nismo toliko bliski”.

Bezprsi zagrljaj – U kontaktu sudjeluju ruke i ramena, ali ništa ispod tog nivoa. Ostaci tijela su udaljeni oko 30-50 cm. Tipičan za žene kada se susreću s kolegicama s kojima su više formalne, a manje bliske.

Obrazni zagrljaj – Nježni zagrljaj bilo kojeg tipa, stojeći ili sjedeći, pri kome se obrazi istaknuto dodiruju, dok je ruka obično na drugoj strani lica. Značenje: “Žao mi je što si tužan”.

Čeoni zagrljaj – Ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo.

Zagrljaj “Oko srca”– Svaki od grlitelja obuhvaća drugog s jednom rukom ispod pazuha, a drugom iznad ramena, držeći prste na vratu sa zadnje strane.

Zagrljaj “Vrh glave”– Stojeći grlitelj grli s obje ruje sjedeću osobu, obuhvaćajući joj glavu ili vrat, s jednom stranom lica dodirujući potiljak.

Bonton grljenja

– Poštuj prostor oko druge osobe

– Zatraži dopuštenje prije nego što je zagrliš

– Zagrljaj je neseksualni oblik pokazivanja privlačnosti ili naklonosti, pa grljenje treba biti u suglasju s tom činjenicom

– Zagrljaj je nježan i topao, nije vojni manevar

Danas zaglite nekog, zagrljaj otklanja depresiju, loše raspoloženje i čini vas srećnijim. Ne štedite na zagrljajima, oni su besplatni…

www.zenasamja.me

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *