Input your search keywords and press Enter.

Česti korisnici bazena mogu razviti probleme s dišnim sustavom

Za vrijeme ljetnih vrućina osvježenje se često traži u hladnim bazenima ili vrućim jacuzzijima, što javnim što privatnim. No, iako se dezinficiraju, pokazalo se da nisu čisti kao što mislimo.

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu Američkog kemijskog društva Environmental Science & Technology znanstvenici su dokazali da što se više bazeni i jacuzziji koriste više se štetnih tvari može naći u njima. Klor, koji se koristi kao dezinficijens, ubija patogene u svim slučajevima. No ti dezinficijensi također reagiraju s tjelesnim izlučevinama poput znoja i urina kao i s ostalim tvarima koje ljudi unose u vodu. Studije su pokazale da u bazenima postoje mnogi spojevi koji nastaju reakcijom klora s tim tvarima, a zajednički se nazivaju nusproduktima dezinfekcije.

Testiranja u laboratorijskim uvjetima pokazala su da ti nusprodukti mogu uzrokovati oštećenja stanice na razini DNA. Također, utvrđeno je da osobe koje svakodnevno plivaju ili rade na bazenima češće imaju zdravstvenih problema među kojima probleme s dišnim sustavom, a moguće je i razvijanje raka mokraćnog mjehura.
U kloriranim bazenima nastaju štetni nusprodukti

Skupina istraživača pod vodstvom Susan D. Richardson uzorkovala je vodu iz javnih i privatnih bazena i jacuzzija, od slavine do odvoda, slabije i jače korištene. Identificirali su preko 100 različitih nusprodukata dezinfekcije te su ih testirali u laboratoriju na staničnim kulturama u potrazi za oštećenjima DNA. Pokazalo se da su uzorci vode iz bazena i jacuzzija mutageni, i to do 4 puta više nego voda iz slavine kojom su se punili.

Što su bazeni bili više korišteni, to je i mutageni potencijal nusprodukata bio veći. Istraživači navode da je, kako bi se taj negativan utjecaj smanjio ili čak dokinuo, potrebno češće čistiti bazene i jacuzzije te češće mijenjati vodu u njima. Također, potrebno je dodatno upozoravati korisnike da se prije nego što ulaze u vodu dobro istuširaju te da kad priroda pozove koriste toalet, umjesto bazena.

Izvor: Esciencenews.com
biologija.com.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.