Input your search keywords and press Enter.

10 sati sjedenja dnevno učinit će vas starijima za 8 godina

Starije žene koje dnevno sjede više od 10 sati i nisu fizički aktivne, biološki su starije čak 8 godina od fizički aktivnih vršnjakinja. U nastavku pročitajte zašto je sjedenje štetno.

Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da starije (70 – 80 godina starosti) žene koje sjede više od 10 sati dnevno i imaju nisku tjelesnu aktivnost imaju stanice koje su biološki starije osam godina u odnosu na žene koje vode aktivniji život. U studiji, izdanoj 18. siječnja u časopisu American Journal of Epidemiology, ispitivane su starije žene koje manje od 40 minuta dnevno obavljaju umjerene do snažne tjelesne aktivnosti i koje sjedeći provode više od 10 sati dnevno. Znanstvenici su pokazali kako osobe koje vode takav život imaju kraće telomere, završetke zavojnice DNA, koje kao plastični krajevi na vezicama štite kromosome od propadanja i postupnog skraćivanja s godinama.

Kako stanice stare, telomere im se prirodno skrajuću i postaju napete, a zdravlje i stil života te čimbenici kao što su pretilost i pušenje mogu ubrzati taj proces. Skraćene telomere povezane su s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i većinom karcinoma. “Naše istraživanje je pokazalo kako stanice brže stare kada su povezane sa sjedilačkim načinom života. Kronološka dob ne odgovara uvijek biološkoj starosti”, rekao je Aladin Shadyab, doktorand na Sveučilištu i glavni autor studije provedene na odjelu obiteljske medicine i javnog zdravstva na Sveučilištu San Diego.

Shadyab i njegov istraživački tim vjeruju da su prvi objektivno istražili kako kombinacija sjedenja i vježbe može utjecati na stanje biomarkera starenja. Gotovo 1500 žena u dobi od 64 do 95 godina sudjelovalo je u studiji. Sudionice istraživanja pripadaju Inicijativi za žensko zdravlje (WHI), nacionalnoj dugoročnoj studiji kroz koju istražuju uzročnike kroničnih bolesti kod žena u postmenopauzi. Sudionice su ispunjavale upitnike te su nosile brzinomjer na svojem desnom kuku tijekom sedam uzastopnih dana za vrijeme buđenja i spavanja kako bi znanstvenici pratili njihovo kretanje.

“Otkrili smo da žene koje sjede više od 10 sati dnevno nisu imale kraće telomere ukoliko su vježbale najmanje 30 minuta dnevno, što je nacionalno preporučena smjernica” , navodi Shadyab. “Rasprave o koristi vježbanja trebale bi početi dok smo mladi, a fizička aktivnost bi trebala nastaviti biti dio naše svakodnevice i u starosti, čak i s 80 godina.” Shadyab navodi da će u budućim studijama istražiti kako vježba utječe na dužinu telomera kod mlađe populacije i kod muškaraca.

Istraživanjem telomera u Hrvatskoj bavi se jedna od najpoznatijih hrvatskih znanstvenica, Iva Tolić. O njenom istraživanju starenja možete pročitati na ovoj stranici.

Izvor: Sciencedaily.com (http://biologija.com.hr/)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.