Input your search keywords and press Enter.

Zatvaranje MGF Dubrovnik u pozno ljeto uz vrhunske glazbenike i dirigenta

IX. Međunarodni glazbeni festival „Dubrovnik u pozno ljeto“

Nakon niza uspješnih koncerata s vrhunskim solistima, festival Dubrovnik u pozno ljeto bliži se svojem kraju. Na završnom koncertu koji će se održati u utorak, 21 rujna u 21 sat, ispred Kneževa dvora, uz Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem dirigenta Noormana Widjaje, nastupit će i violinist Iskandar Widjaja.

Festival započet djelima L. van Beethovena njime će i završiti, izvedbom Simfonije br. 2 u D-duru, op. 36. Uz njega, naši će glazbenici izvesti djela J. Sibeliusa i H. Wieniawskog kako bi publika doživjela pravu glazbenu čaroliju na posljednjem festivalskom koncertu.

Indonezijski dirigent Noorman Widjaja, rođen je u obitelji glazbenika, a svoj značajni talent iskazao je već kao 11-godišnji dječak, kada je u Jakarti, na zbornom koncertu u čast predsjednika Sukarna, s velikim uspjehom zamijenio svojega nenadano oboljelog oca. Godine 1969. počeo je u Berlinu studirati glasovir kod Gerharda Puchelta, skladanje kod I Song Juna, a dirigiranje kod Hansa Martina Rabensteina. Godine 1982. u Nürnberšku ga je operu uveo njezin šef-dirigent Hans Gierster, i tamo je od 1982. do 1990. ravnao s više od 400 opernih predstava. Njegov ga je umjetnički put vodio diljem svijeta. Aktivan je i u društvenom radu, pomažući osobama s invaliditetom, pa na tom području već godinama surađuje s poznatim glumcem Karlheinzom Böhmom i njegovom organizacijom People for People. Od 2010. do 2012. godine bio je glavni gost dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Od 2011. godine je dirigent makedonske Opere.

Okarakteriziran kao “violinist svjetske klase” (Stuttgarter Zeitung) i “Rockstar” (Jakarta Post), Iskandar Widjaja povezuje glazbene svjetove – “složenost njegovog stila, glazbene mašte s najrazličitijim zvučnim nijansama i aspektima, kao i njegovu besprijekornu tehniku i veliku karizmu (C. Eschenbach). U njegovoj drugoj domovini Indoneziji doživljava ga se kao “pop” fenomen koji je zaista uspio popularizirati klasičnu glazbu. Vrlo je aktivan na društvenim mrežama te je popularan zbog svojeg posebnog umjetničkog izričaja. Nakon završene srednje škole, studirao je violinu na Sveučilištu umjetnosti u Berlinu kod profesora Uwe-Martina Haiberga i prof. Ilana Gronicha, koje je završio 2010. Primio je vrijedne umjetničke impulse od Dore Schwarzberg, Christiana Tetzlaffa, Shlomo Mintza, Midori, Ana Chumachenko i Ide Haendel.

Ulaznice su u prodaji putem sustava ulaznice.hr, a građani Dubrovnika pri kupnji na blagajni orkestra ostvaruju niz pogodnosti. Program festivala objavljen je na internetskoj stranici Orkestra, a za sve dodatne informacije mogu se obratiti na broj 091 613 7314. Svi naši koncerti prijavljeni su u sustavu Sigurna okupljanja.

Festival se održava u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Dubrovačko-neretvanskom županijom, Ministarstvom kulture, Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika i Rixos Premium Dubrovnik.

DSO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)