Input your search keywords and press Enter.

Umjetnica godine 2017. prema časopisu Musical America Yuja Wang i nagrađivani klarinetist Andreas Ottensamer nastupit će u atriju Kneževa dvora u utorak, 6. kolovoza s početkom u 21:30 sati i svoje virtuozno umijeće pokazati izvedbom djela Webera, Brahmsa, Schuberta, Mendelssohna, Debussyja, Chopina i Horovitza.

Superlativi kritičara i ovacije publike stalni su pratitelji blistave karijere pijanistice Yuje Wang, prepoznatljive po vrhunskom umijeću i karizmatičnoj scenskoj pojavi. Wang je u ovoj sezoni naumila doseći nove vrhunce pa je tako raspored ove briljantnepijanistice ispunjen recitalima, serijama koncerata, rezidencijamau Carnegie Hallu i Wiener Konzerthausu, te svjetskim turnejama s nekim od najcjenjenijih ansambala i dirigenata kao što su primjerice Minhenska filharmonija pod ravnanjem Valerija Gergijeva. Od njenih recentnijih angažmana treba istaknuti nedavne impresivne nastupe s Bečkim filharmonijskim orkestrom pod ravnanjem Gustava Dudamela u Versaillesu te na Sommernachtskonzertu u Schönbrunnu. Veliki međunarodni uspjeh Yuja Wang ostvarila je 2007. godine kada je zamijenila Marthu Argerich kao solistica s Bostonskim simfonijskim orkestrom, a dvije godine kasnije potpisala je ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon te se od tada,nizom nastupa i albuma koji su dobili izvrsne ocjene kritike,etablirala kao jedna od vodećih svjetskih pijanistica, kojoj je ovaj koncert na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama ujedno i prvi nastup u Hrvatskoj.

Njen glazbeni partner na koncertu u Dvoru je austrijski klarinetist Andreas Ottensamer koji je lani na 69. Igrama naklonost festivalske publike i kritike osvojio jedinstvenom ljepotom tona koji stvara svojim instrumentom. Od 2011. godine Ottensamer je prvi klarinet Berlinske filharmonije, a kao solist nastupa i u najznačajnijim koncertnim dvoranama diljem svijeta s orkestrima kao što su Bečka, Rotterdamska ili Seoulska filharmonija, Tokijski metropolitanski simfonijski orkestar, Orchestre Métropolitain i drugi. Ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon potpisao je 2013., čime je postao prvi solo klarinetist kojem je to pošlo za rukom. Za svoj drugi album Brahms – The Hungarian Connection Ottensamer je 2015. primio nagradu ECHO Klassik za instrumentalista godine.

Andreas Ottensamer i Yuja Wang objavili su u ožujku ove godine zajednički album naziva Blue Hour u izdanju Deutsche Grammophona, a neke od skladbi činit će i program koncerta u Dvoru. Na repertoaru su tako Weberov Veliki koncertantni duo u Es-duru, Brahmsov Intermezzo u A-duru, Schubertov Gretchen am Spinnrade u obradi Franza Liszta te 6., 8. i 2. knjiga Mendelssohnovih Pjesmi bez riječi u Ottensamerovoj obradi. U drugom dijelu koncerta glazbenici će izvesti Debussyjevu Prvu rapsodiju, Chopinov Valcer u h-molu, a kraj će začiniti Sonatinom za klarinet i glasovir Josepha Horovitza.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja,  a  ne gostovanja, mjesto  susreta, ideja  i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik,   Dubrovačko-neretvanska županija  te   brojni  sponzori   i   donatori: Mastercard, HEP, Tele2, OTP banka, Tekstilpromet, Coca-Cola, ALH, Ford, Kraš, Caboga Stiftung, Hrvatska turistička zajednica, TZ grada Dubrovnika  i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

 

 

Karla Labaš

Ured za odnose s javnošću i marketing

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.