Input your search keywords and press Enter.

VI. festival Jesenji glazbeni moskar

Nakon tjedna ispunjenog koncertima i kišom, DSO ulazi u drugi tjedan Jesenjeg glazbenog moskara uz nastup sjajnih glazbenika. U petak, 15. listopada u 20:30 u Kneževu dvoru održat će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem poznatog slovenskog dirigenta Uroša Lajovica te uz solistički nastup našeg rogista, Tonija Kursara.

Jesenji glazbeni moskar ističe dubrovačke glazbenike kroz solističke nastupe uz suradnju s istaknutim dirigentima. Za ovaj koncert pomno je odabran zanimljiv program sa skladbama A. Ivančića, R. Straussa i L. van Beethovena.

Maestro Uroš Lajovic rođen je u Ljubljani u kojoj studira kompoziciju i dirigiranje na Muzičkoj akademiji, diplomiravši 1967. i 1969. Zbog svojih izvanrednih dostignuća u oba područja osvojio je dva puta Studentsku Prešernovu nagradu u tom razdoblju.

U razdoblju od 1972. do 1991. djeluje u Slovenskoj filharmoniji, isprva kao pomoćni, a od 1978. godine kao stalni dirigent. U isto vrijeme obnaša dužnost vođe Komornog orkestra RTV Slovenije od 1974. do 1976., šefa dirigenta Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije od 1979. do 1981. Osniva Komorni orkestar Slovenicum 1988. s kojim dvanaest godina organizira koncertne serijale u Ljubljani i nastupa diljem Slovenije.

Kao gostujući profesor održava majstorske tečajeve diljem svijeta – u Stockholmu, Vilniusu, Constanti, Šangaju i Hong Kongu. Nastupa diljem svijeta, posjećujući tako Europu, SAD, Kolumbiju, Japan, Kinu, Tajvan. Tijekom svoje dugogodišnje karijere nastupio je na više od 1300 koncerata, vodio više od 90 orkestara i ansambla te surađivao s više od 850 solista.

Bogati repertoar sadrži simfonijska i operna djela, dok je sudjelovao u uprizorenju 14 opera. Izveo je više od 80 premijernih skladbi slovenskih i inozemnih autora. Aktivan je i na polju muzikologije. Transkribirao je i objavio djelo Missa viennensis slovenskog baroknog skladatelja Janeza Krstnika Dolara, izdao je Figara Janeza Krstnika Novaka (scenska glazba za komediju Matiček se ženi koju je napisao Anton Tomaž Linhart), te revidirao i objavio operu Marija Kogoja Crne maske. Uroš Lajovic dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je najnovija Počasni križ za znanost i umjetnost Republike Austrije koji mu je austrijsko Ministarstvo obrazovanja, umjetnosti i kulture uručilo u studenom 2013. godine.

Ulaznice za koncerte možete kupiti na prodajnima mjestima (Luža, Slanica, Dubravka, Perla Adriatica), putem www.dso.hr ili prije koncerta, pred Dvorom. Za bilo kakve informacije možete nam se javiti na sales@dso.hr ili na broj telefona 091 613 7314. DSO zadržava pravo odgađanja ili otkazivanja koncerta u slučaju loših vremenskih uvjeta.

Festival podržavaju Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Rixos Premium Dubrovnik.

DSO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)