Input your search keywords and press Enter.

Upućen javni poziv gospodarskim subjektima za razvoj nove ponude za digitalne nomade

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more objavljuje Javni poziv za sudjelovanje gospodarskih subjekata u oblikovanju ponude Dubrovnika kao destinacije za digitalne nomade. Navedenim Pozivom pozivaju se svi zainteresirani subjekti na iskazivanje interesa putem ponuda, odnosno pogodnosti koje uključuju smještaj, ugostiteljstvo, prijevoz, trgovinu i druge društvene i uslužne djelatnosti u turizmu, koje bi privukle digitalne nomade da za mjesto boravka odaberu upravo Grad.

Naime, izmjenom zakonske regulative 1. siječnja 2021. Republika Hrvatska uvela je vize koje reguliraju privremeni boravak tzv. digitalnih nomada, čime je postala tek peta zemlja na svijetu koja je viznim režimom uredila tržište koje trenutno obuhvaća 4,8 milijuna ljudi, a na kojem bi se u budućnosti moglo naći 17 milijuna ljudi. Inicijativa Vlade RH pokrenuta je iz razloga što sve više ljudi u svijetu radi isključivo online, a na dodatno povećanje interesa za ovim specifičnim načinom života dodatno je utjecala pandemija virusa COVID-19.

Sa svojim geografskim položajem, prirodnom i kulturnom baštinom i sigurnim okruženjem za ugodan život, Dubrovnik zasigurno ima perspektivu postati jedna od najpoželjnijih destinacija za digitalne nomade, uz brojne benefite za lokalno stanovništvo. U cilju diversifikacije turističke ponude te nastojanja da postane cjelogodišnja destinacija, Grad Dubrovnik je kao jednu od svojih turističkih niša prepoznao upravo digitalne nomade, zbog čega je 2020. organizirao posebnu konferenciju na kojoj se raspravljalo o digitalnim nomadima te realizirao projekt ”The Dubrovnik digital nomad-in-residence” koji je polučio uspjeh i privukao pozornost međunarodne javnosti.

Za pozicioniranje na ovom tržištu, uz izvrsne komunikacijske tehnologije koje razvija Grad Dubrovnik, potrebna je prilagodba, praćenje trendova i zahtjeva tržišta ovog segmenta turizma. U tom kontekstu, važna je uključenost poslodavaca u oblikovanje ponude koja privući digitalne nomade i konačnici ostvariti benefite i za cjelokupnu zajednicu.

Podnositelji prijava dužni su dostaviti podatke svoje tvrtke ili obrta te iskaz namjere za sudjelovanjem u  ovom projektu s pogodnostima koje kod njih mogu koristiti registrirani digitalni nomadi.

Prijave se zaprimaju na e mail: digitalni.nomadi@dubrovnik.hr do 30. rujna 2021. godine.

Doris Alavija
Savjetnik I za informiranje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.