Input your search keywords and press Enter.

”Trauma i njen utjecaj” predavanje Olivere Drutter

​U suradnji Centra za integrativni razvoj Dubrovnik i Dubrovačkih knjižnica održat će se predavanje integrativne psihoterapeutkinje Olivere Drutter „Trauma i njen utjecaj“ u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u petak, 6. ožujka 2020. s početkom u 18 sati.

Trauma je postala tako česta pojava da većina ljudi nije ni svjesna njezinog postojanja. Gotovo da ne postoji osoba koja nije doživjela bar jedno traumatsko iskustvo. Budući da simptomi traume mogu ostati pritajeni dugi niz godina nakon neugodnog iskustva, neki od nas još ne pokazuju simptome.Uzroci i simptomi mogu biti raznoliki, brojni i različitog intenziteta. Uzroci mogu biti od onih očitih kao što su: rat, seksualno zlostavljanje, fizičko ili emocionalno zlostavljanje, automobilske nesreće, bolesti i kirurški zahvati, gubitak roditelja ili bliske osobe ili manje očiti ali ništa manje intenzivni kao što je emocionalna odsutnost roditelja i nebriga.

Kao odgovor na uzroke, čovjek razvija prije ili kasnije simptome koji mogu biti jače izraženi kao što su panični napadi i anksioznost, zatim prenaglašena emocionalna reakcija, noćne more i strahovi. Međutim postoje i oni simptomi o kojima se ne govori čest,o a to su:  zaboravnost, nemogućnost da se emocionalno povežemo s drugom osobom, poteškoće sa spavanjem, prenaglašena ili slaba seksualna aktivnost, hiper budnost, osjećaj stisnutosti u tijelu, disociranost, osjećaj bespomoćnosti, sramežljivost, kroničan umor, depresija, nedostatak interesa za ljubavne i društvene odnose …

Trauma je životna činjenica, ali ne mora biti doživotna kazna. Ona se uz odgovarajući terapeutski rad i podršku može preobraziti u kapacitet za snagu i gušt. Trauma ima kapacitet da se preobrazi u osobnu moć koja vodi prema psihološkom, emocionalnom, tjelesnom i duhovnom rastu.

Drutter će na predavanju  govoriti kako Integrativna – tjelesno orijentirana terapija po metodi CIR-a  daje odlične rezultate u razrješenju  trauma koje ostaju zapisane na tjelesnoj – implicitnoj memoriji. Jer, sve ono što je bilo previše ljudskoj psihi, da bi se preživjelo, preuzelo je tijelo.

 

 

Dubrovačke knjižnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *