Input your search keywords and press Enter.

Tradicionalna Tombula za Festu sv. Vlaha

Turistička zajednica grada Dubrovnika i ove godine povodom Feste sv.Vlaha, organizira tradicionalnu humanitarnu Tombulu, koja će se održati na Stradunu, 3.veljače s početkom u 16 sati uz poznatog DJ-a Vjevericu. Kartele će se moći kupiti ispred Luže, sat vremena prije početka, po cijeni od 10 kuna po karteli. Nagrade su Terna 500 kn, Činkvina 1000 kn, a Tombula 2000 kn. Prihod od prodaje kartela namijenjen je za Udrugu djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja „Slatki život

Omiljena igra Dubrovčana, koja na parčev dan okupi barjaktare, gospođe i gospare, stanovnike okolice odjevene u tradicionalne nošnje svoga kraja, festanjule, djecu i sve namjernike, održat će se i ove godine, prema tradiciji koja po dubrovačkom povjesničaru Josipu Bersi datira još iz 1842. godine.

Ženske noge – 77, štap od metle – 11, nono – 90, juda – 13, mulac – 1, karakteristične su dubrovačke interpretacije brojeva koji se izvlače i uzvikuju, izazivaju uzdahe i komentare, a terna, činkvina i tombula, dobici su koji motiviraju, ljute i raduju! 

Tombula na Stradunu tradicionalna je manifestacija, jer je ova igra duboko ukorijenjena u dubrovačku tradiciju i obiteljski život, pa je i udanašnje vrijeme u mnogim dubrovačkim obiteljima ostala omiljenom zabavom svih generacija. Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana, sklonih ruganju podrazumijevala i “zakidivanje”, gađanje ljutim narančama i jajima, stoga su se brojevi izvlačili na taraci palače Sponza. Svako izvlačenje broja publika komentira, dok jedni negoduju, drugi se raduju, ali svi su dobro raspoloženi i zabavljaju se. 

Josip Bersa najbolje opisuje taj običaj i ljude u knjizi “Dubrovačke slike i prilike 1800. – 1880.”: “Pred gotičko-renesansnim pročeljem krasne starinske carinare — palače Sponza — na terasi izložena je, da je cio grad vidi, velika ploča s brojevima tombule. Pažnja se napinje; oči se upiru u ploču, uši se ćule. Neka duboka glasina navješćuje broj, i u isti mah sve glave, kao da ih je jedna velika ruka sve ujedanput tisnula u potiljak, pognu se na teskeru”.

Dođite na Stradun, učinite dobro djelo i zabavite se!

 

Sandra Milovčević

Voditeljica Odjela za komunikacijske taktike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *