Input your search keywords and press Enter.

The Social Dilemma u centru za mlade SDubrovnik

PROJEKCIJA I DISKUSIJA O UTJECAJU DRUŠTVENIH MREŽA NA STAVOVE I PONAŠANJE

 

Udruga Bonsai poziva Vas u petak u 18h u centar za mlalde Dubrovnik na projekciju dokumentarne drame „The social Dilemma“ (Društvena dilema ) od Exposure Labs i diskusiju o tome kako društvene mreže utječu na naše stavove i ponašanje. Prijave su radi epidemioloških razloga obvezne na e-mail adresu:  ured.vcd@gmail.com .

Tweetamo, lajkamo i dijelimo – ali koje su posljedice naše sve veće ovisnosti o društvenim medijima? Kako digitalne platforme sve više postaju slamka spasa naše povezanosti , insajderi iz Silicijske doline otkrivaju kako društveni mediji  reprogramiraju civilizaciju iznoseći ono što se skriva s druge strane zaslona.  Direktor Jeff Orlowski  navodi:  „Društvena dilema započela je jednim neočekivanim  postom starog prijatelja s fakulteta. Stručnjak za etiku iz Googla, psiholog Tristan Harris gostovao je u emisiji  „60 minuta“  i u razgovoru s Anderonom Cooperom izložio  kako su Google kao i druge tehnološke platforme manipulativne. Društvena dilema premijerno je prikazana  usred globalne pandemije, mobilizacije bez presedana za rasnu pravdu i velike predsjedničke izbore u SAD -u. Kao što se mnogi od nas ugledaju u određene tehnološke platforme kao  prijeko potrebne i efikasne za rješenja, njihova nekontrolirana i  uglavnom neprepoznata moć potkopava našu demokraciju, ljudska prava, mentalno zdravlje i slobodnu  volju.  Ako se ne možemo povezati u nakani da utječemo na način kako se ova tehnologija dizajnira, regulira i koristi nećemo  moći izliječiti izazove koji muče čovječanstvo.“

Da li  kako društvene mreže utječu na naš život? Na demokraciju? Mentalno zdravlje? Diskriminaciju? Je li slučajno da su Facebook , Writer i Instagram “pali” na nekoliko sati i pritom izazvali milijarde dolara gubitaka neposredno nakon što je zviždačica Frances Haugen izašla sa nekim dokumentima i načinima rada Facebooka? Odgovore na ova i slična pitanja dijelom možete pronaći sa nama gledanjem dokumentarne drama. Nakon 2 sata ovog dokumentarca uz kokice i muffine imati ćemo diskusiju o filmu te prodiskutirati moguće strategijei alate za  upravljanje  neželjenim učincima.

Anja Marković
Udruga Bonsai / Volonterski centar Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *