Input your search keywords and press Enter.

U nastavku glazbenog programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora nastupit će Zbor Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom svog šefa-dirigenta i pomoćnika intendantice Igara za glazbeni program Tomislava Fačinija, u četvrtak, 25. srpnja s početkom u 21:30.

Dirigent Tomislav Fačini program koncerta najavljuje kao glazbukoja miriše na ljubav neba i zemlje. Ako je glas najljepši instrument, ruska pravoslavna glazba najljepša zborska literatura, Svenoćno bdijenje Sergeja Rahmanjinova najljepša ruska liturgijska glazba, a Knežev dvor prostor najljepše akustike i ugođaja, onda si na pravom mjestu, harni slušatelju! I veličanstveno Bdijenje Rahmanjinova, kao i skladbe na njega naslonjenoga Georgija Sviridova, autora kojega tek otkrivamo kroz njegove prekrasne zborove – zamrznute u vremenu i satkane od stotinu nijansi bijeline, zvukovne su kupke koje slave krasotu i neiscrpno bogatstvo ljudskoga glasa.“ – zapisuje Fačini.

Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. U prvim godinama djelovanja, repertoar Zbora oblikovali su dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo, a potom su taj put nastavili šefovi-dirigenti Sergije Rainis, Slavko Zlatić, Vladimir Kranjčević, Igor Kuljerić te Tonči Bilić, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag, a njihove skladbe su i danas trajni dio repertoara Zbora. Izvodeći širok repertoar u rasponu od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje izuzetnu svestranost koja mu je donijela gostovanja širom Europe (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč) te suradnje s nizom istaknutih dirigenata 20. i 21. stoljeća među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Martina Batič, te s mnogim solistima svjetskoga glasa. Zbor HRT-a dobitnik je Diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za izuzetne umjetničke dosege u 2004. godini na temelju izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula, te niza diskografskih nagrada Porin. Tomislav Fačini na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predaje zborsko dirigiranje, komornu glazbu za pjevače i partiture, stalni je gost dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, šefdirigent Zbora HRT-a, umjetnički voditelj ansambla Antiphonus i pomoćnik intendantice za glazbu Dubrovačkih ljetnih igara. Osim dirigiranjem, bavi se skladanjem i aranžiranjem pa jetako HRT u prosincu 2018. izdao autorski CDMir, zlato, tamjan sa Zborom HRT-a i Instrumentalnim ansamblom, a 2019. izašao je i pet godina iščekivan album Antiphonusa Ne le tue braze, glazba hrvatskog seicenta.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, HTZ, TZ grada Dubrovnika te brojni sponzori i donatori: Mastercard, ALH, HEP, Tele2, OTP banka, Ford, Zračna luka Dubrovnik, Croatia osiguranje, Kraš i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

Karla Labaš

Ured za odnose s javnošću i marketing

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.