Input your search keywords and press Enter.

Promocija knjige – prof.dr. sc. Gordana Buljan Flander: “Znanost i umjetnost odgoja”

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održat će u Dubrovniku  u utorak,  16. travnja 2019. godine u 19.00 sati u Dvorani Ivana Pavla II promociju knjige Znanost i umjetnost odgoja, Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgajatelje,    kojoj je glavna urednica i autorica uz još 32 stručnjaka,  koji rade ili su u nekom periodu radili u Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba i/ili na Hrabrom telefonu. 
Uz prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander o knjizi će govoriti  mr. sc. Josip Lopižić, klinički psiholog; predsjednik Hrvatskog psihološkog društva; don Hrvoje Katušić, predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije; Silva Capurso, doktorandica ERFa iz područja poremećaja u ponašanju djece; savjetnica Terapijskih vještina za rad s djecom, novinarka i dugogodišnja urednica emisije Zdravi bili HRTa i Dora Vicelić, učenica 5a razreda OŠ Ivana Gundulića.

Sadržaj knjige:

Znanost i umjetnost odgojaje knjiga o odgoju djece koja je nastala na temelju dugogodišnjeg rada s djecom prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i njenih suradnika iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog Telefona. Tekstove potpisuje 32 autora stručnjaka u području psihologije, psihijatrije, socijalne pedagogije, logopedije, socijalnog rada, neuropedijatrije i fizijatrije. Sedamsto dvadeset (720) stranica knjige obiluje dječjim crtežima, pismima i porukama djece odraslima.

Knjiga sadržajno prati roditeljstvo od same odluke na roditeljstvo do kraja adolescencije kroz 45 tema grupiranih u 11 cjelina: Temelji roditeljstva, Razvojne teme, Briga o malom djetetu, Odgojne teme, Dijete u vrtiću i školi, Emocionalni svijet djece, Dijete u odnosu s drugima,Svakodnevni život, Naša obitelj se mijenja, Teškoće na putu odrastanja i Kutak za mene. Svi tekstovi donose suvremene znanstvene i stručne spoznaje te konkretne savjete i primjere iz prakse, uz popis korištene literature u kojoj čitatelji roditelji, odgojitelji i stručnjaci koji rade s djecom, mogu nastaviti istraživati temu.

Glavna urednica knjige prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander u uvodu je napisala:

Ova knjiga je posvećena roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, skrbnicima i svima drugima koji sudjeluju u najljepšem, ali i vrlo odgovornom životnom izazovu odgajanju djece. Briga o djeci donos mnogo veselja, ljubavi i ispunjenosti. U isto vrijeme može donijeti prepreke, teškoće i nedoumice. Nekad se čini da se očekuje da će se roditelji i druge osobe uključene u skrb o djetetu prirodno snaći u svojim ulogama. Nekad sami od sebe očekujemo da budemo savršeni roditelji i odgojitelji, a to, dakako, nije moguće ostvariti. Ni za djecu ne bi bilo dobro da imaju savršene skrbnike koji svojim ponašanjem mogu poručiti da nikada nije u redu pogriješiti i uz koje bi se djeca mogla osjećati manje vrijednima i bez prilike za doživljavanje punog spektra svojih emocija. Dakle, ne postoji savršen roditelj. Ono što možemo i trebamo je truditi se biti dovoljno dobri roditelj, skrbnici, učitelji i odgajatelji. Knjiga koju držite u rukama može vam biti dobar vodič i prijatelj na tom putovanju.

Iz recenzija:

Prof. dr. sc. Vesna Bilić:Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je sa svojim timom ponovo učinila nešto veliko, važno i konkretno za dobrobit djece pružajući pomoć njihovim roditeljima u ovom zahtjevnom i izazovnom vremenu za odgoj i odgajanje. U usporedbi sa sličnim priručnicima, ovo djelo se razlikuje po originalnosti osnovne strukture, po temama koje su u njega uključene, po otvorenosti različitim perspektivama. Mnoge teme koje su se u novije vrijeme u odgojnom praksi nametnule kao važne, ponekad intrigantne i malo istražene, a izostavljene u drugim priručnicima o odgoju, u ovom djelu se po prvi puta obrađuju, primjerice one o odrastanju i odgajanju u virtualnom okruženju … Iako nudi pomoć i savjete onima koji su u nedoumici kako konkretno postupiti, rukopis ne nameće recepte odgojnog djelovanja, nego je svojevrsni prilog kritičkom promišljanju i propitivanju pristupa odgoju …“  

Prof. dr. sc. Predrag Zarevski:Knjiga ‘Znanost i umjetnost odgoja’ nudi jednostavnim rječnikom i na razumljiv način pisan obuhvatni prikaz svih izazova koji čekaju roditelje () Ova knjiga nudi sustavno prikazane sve najznačajnije savjete roditeljima. Ti se savjeti temelje na teorijski dobro utemeljenim i kroz praksu potvrđenim zakonitostima () Držim da je knjiga ‘Znanost i umjetnost odgoja’ urednice Gordane Buljan Flander vrijedan doprinos podizanju razine obrazovanosti roditelja o razvoju i dobrobiti djece.

 

 

 

Nikolina Vicelić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)