Input your search keywords and press Enter.

Program uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Ovogodišnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u organizaciji Grada Dubrovnika, donosi trodnevni program.

Dana 3. kolovoza, u utorak, premijerno će se prikazati film ”Slike rata”, u 20:30 sati u kinu Slavica. Riječ je o trodijelnoj dokumentarnoj seriji koja se bavi  ratnim fotografskim putem naša tri poznata fotoreportera: Zorana Filipovića Zoroa, Matka Biljka i Patrika Maceka. Njihove fotografije s prvih linija fronte ubrajaju se u najvažnije dokumente Domovinskog rata. U prvoj epizodi, koja se premijerno prikazuje u Dubrovniku, Zoran Filipović Zoro govori o svojim fotoreportažama iz Vukovara, Dubrovnika, Sarajeva, o nekima od najstrašnijih zločina koji su se događali u ratu, a o kojima je on svjedočio svojom kamerom i fotografijama koje su prenosili najutjecajniji svjetski magazini Photo, Vogue, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Life, Le Figaro i drugi. Redatelj i scenarist prve epizode je novinar Gordan Malić.

Program obilježavanja nastavlja se 4. kolovoza virtualnom izložbom Muzeja Domovinskog rata ”Dani ponosa 1991. – 1995.” uz 30. obljetnicu herojske obrane Grada, s početkom u 18 sat u tvrđavi Imperijal i na www.mdrd.hr. Isti dan Muzej Domovinskog rata Dubrovnik priredit će izložbu i u Blatu na Korčuli ”Oluja 1995.”, koja se otvara u 21 sat u Maloj dvorani Doma kulture.

Dana 5. kolovoza virtualna izložba Muzeja Domovinskog rata ”Dani ponosa 1991. – 1995.” bit će prikazana i ispred Crkve sv. Vlaha s početkom u 21 sat.

Uz premijerno prikazivanje filma ”Slike rata”:

“SLIKE RATA” su trodijelna dokumentarna serija o hrvatskim ratnim fotoreporterima.

Serijal se bavi  ratnim fotografskim putem naša tri poznata fotoreportera: Zorana Filipovića Zoroa, Matka Biljka i Patrika Maceka. Njihove fotografije s prvih linija fronte, iz Vukovara, Dubrovnika, Knina…,  ubrajaju se u najvažnije dokumente Domovinskog rata, Mnoge od njih objavljivane su u prestižnim svjetskim časopisima kako bi svjedočile o zbivanjima početkom 90-ih godina.

U prvoj epizodi koja će se premijerno prikazati u Dubrovniku, Zoran Filipović Zoro govori o svojim fotoreportažama iz Vukovara, Dubrovnika, Sarajeva, o nekima od najstrašnijih zločina koji su se događali u ratu, a o kojima je on svjedočio svojom kamerom i fotografijama koje su prenosili najutjecajniji svjetski magazini, Photo, Vogue, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Life, Le Figaro i drugi. Filipović govori i o svom iskustvu rada u najutjecajnijoj svjetskoj fotoagenciji Magnum, u kojoj nije uvijek bilo razumijevanja za fotografije koje su dolazile s prvih linija rata, kao i o tome zašto se prestao baviti fotografijom u poslijeratnoj Hrvatskoj. U epizodi će biti prikazane i autentične video snimke njegovih dolazaka u Vukovar nekoliko dana prije nego što je grad pao u potpuno okruženje. O radu Zorana Filipovića govore i akademik Pavao Pavličić, likovni umjetnik Vladimir Gudac, akademik Tonko Maroević, kustos Muzeja Domovinskog rata u Dubrovniku Mišo Đuraš i branitelji iz Vukovara i Dubrovnika.

Serija “SLIKE RATA” snimana je na lokacijama diljem Hrvatske, producent je tvrtka “Analiza svega” iz Zagreba, a redatelj i scenarist prve epizode je novinar Gordan Malić, autor dokumentarno-igranog serijala “Predsjednik” o prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. 

Marijana Aksić Vitković
Glasnogovornica Grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)