Input your search keywords and press Enter.

Predstavljanje završne publikacije projekta „Luka sanjara“

Predstavljanje završne publikacije projekta „Luka sanjara“ koju je uredio Benjamin Virc iz Slovenskog narodnog gledališča Maribor održat će se u petak, 16. srpnja u 11 sati u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1). Zbog ograničenog broja publike slijedom epidemioloških mjera, svoj dolazak potrebno je prethodno najaviti, no bit će omogućen i prijenos uživo na internetskim platformama festivala.

Luka sanjara (Port of Dreamers) je kulturno-umjetnički projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, a bavi se stogodišnjom poviješću migracija na europskom kontinentu. Tijekom gotovo tri godine trajanja projekta istraživalo se iskustvo bivanja migrantom, pozitivan utjecaj migracija na razvoj pojedinih kulturno-društvenih i ekonomskih sredina te odnos među terminima (i konceptima) „građanin Europe“ i „migrant“. U Dubrovniku, Zagrebu, Novom Sadu i Mariboru, provodile su se umjetničke radionice s migrantima, radionice za umjetnike, jedna izložba te tri dramske produkcije.

Benjamin Virc u svom predgovoru ističe kako su teme u publikaciji različite, iako imaju zajednički nazivnik – kritički odraz složenog fenomena kao što je migracija. Tijekom provedbe projekta pomno je ispitana percepcija migranata u smislu kako se osjećaju u svojoj novoj (ciljanoj?) zemlji, kakva su njihova iskustva s lokalnim stanovništvom i građanima općenito te s kakvim se predrasudama suočavaju na putu integracije. Sva dobivena iskustva pretočena su u dramske produkcije te su sada objavljene pod zajedničkim nazivnikom unutar završne publikacije.

Uz urednika i predstavnika SNG-a Maribor Benjamina Virca, publikaciju će predstaviti Saša Božić kao predstavnik Dubrovačkih ljetnih igara, koje su vodeći partner projekta, te kao umjetnički direktor projekta, i Irena Čučković iz Kulturanove, organizacije civilnog društva iz Novog Sada, također partnera na projektu.

Zbog ograničenog broja publike slijedom epidemioloških mjera, svoj dolazak potrebno je prethodno najaviti na 326-112 ili na press@dubrovnik-festival.hr. Predstavljanje publikacije moći će se pratiti i internetski, prijenosom uživo na Youtube kanalu Dubrovačkih ljetnih igara i Facebook stranici Port of Dreamers.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)