Input your search keywords and press Enter.

Predstavljanje stripa/fanzina Endem koji izlazi od ’92.

Tihomir Tikulin Tico predstavlja strip/fanzin ”Endem”

 

U sklopu programa ”Ljeto u knjižnici” i povodom održavanja radionica izrade stripa tzv. ”Stripaonica”, voditelj radionica Tihomir Tikulin Tico održat će predstavljanje svog stripa-fanzina ”Endem’’. Događanje će se održati u srijedu, 14. srpnja 2021. s početkom u 18 sati.

Fanzin je neprofesionalna i neslužbena publikacija koju proizvode entuzijasti određenog kulturnog fenomena (poput književne ili glazbene vrste) za druge koji dijele njihov interes.

”Endem” je strip-fanzin koji izlazi od 1992. godine. Od prvog broja okuplja domaće strip autore kao što su  Dario Kukić, Dalibor Talajić, Sebastijan Čamagajevac i Tihomir Tikulin. Zbog ratnih okolnosti nastala praznina u domaćem izdavaštvu strip izdanja i Endem je bio jedan među rijetkim strip-projektima koji se bavio domaćim stripom. Financirao se sredstvima uredničkog tima te je do šestog broja bio isključivo fotokopiran, a poslije se tiskao ovitak u boji. Distribucija se obavljala putem jedine striparnice u Zagrebu i nekoliko knjižara poput Modernih vremena, te pisanim kontaktom od strane zainteresiranih kojima se primjerak slao poštom. Kako je sam fanzin ovisio isključivo o entuzijazmu okupljene uredničke ekipe, brojevi su se pojavljivali neredovito, a broj stranica se vremenom povečavao od početnih 20 do 72 stranice.

Do danas je objavljeno 40 brojeva. Stripovi koji se objavljuju u Endemu su najčešće zabavnog/eskapističkog karaktera, nerijetko žanrovski određeni i humorom začinjeni. No ukoliko nam neki stripaš predloži strip protkan osobnim temama, pa i neveselim sadržajem, neće biti odbijen ukoliko zadovoljava najvažniji kriterij, a taj je da je kvalitetna priča. Od 11. broja Endem krase naslovnice koje odaju počast nekom strip časopisu ili izdanju koje su obilježile svijetsku ili domaću strip scenu. Komplementarno uz naslovnicu ide i tekstualni prilog koji opisuje izabrani strip fenomen i galerija crteža kojom naše kolege odaju homage temi koja obilježava broj. Tako je Endem do sada odao priznanje Heavy Metalu, Stripoteki, Alan Fordu, Playboyju, Metal Hurlantu, Popeyu, Strip Artu, Eks Almanahu, Lunov Magnus Stripu, Zlatnoj seriji i Plavom vijesniku.

Novi 40. broj koji je svjetlo dana ugledao na CRŠ-u 2021. godine, financiran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a izlazak sljedećeg broja osiguran je istog izvora financiranja.

Dubrovačke knjižnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)