Input your search keywords and press Enter.

Predstavljanje slikovnice ”Zgode i nezgode Marojice Caboge”

U okviru programa Feste sv.Vlaha i Dana Grada Dubrovnika Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavit će novu slikovnicu ”Zgode i nezgode Marojice Caboge” autorice Vesne Miović i ilustratora Roberta Kralja.

Marojica Caboga junak je domovinske povijesti, premda su njegovi mladenački dani bili obilježeni dogodovštinama koje se nisu mogle opravdati mladenačkim nestašlucima. Katastrofa Velike trešnje 1667. godine, koju je dočekao u tamnici smještenoj u dubini Kneževa dvora i samim je čudom preživio, a za njegovo oslobađanje pod gomilom kamenja plaćeno je pedeset dukata, učinila je od Marojice neumornog borca za pravdu i slobodu koji je u  srušenom i opustošenom Gradu počeo uvoditi red i zakon. Prešutno amnestiran od svojih grijeha, Marojica je i nakon oporavka domovine nastavio hrabro djelovati za njezinu dobrobit kao poklisar harača u najtežoj krizi  političkih odnosa Dubrovačke Republike s Osmanskim carstvom. Njegovi napori urodili su dobrim plodom.

Predstavljanje slikovnice  održat će se u četvrtak, 6.veljače 2020. u Čitaonici Državnog arhiva Dubrovnik u 18 sati, a o slikovnici će govoriti Vesna Miović, Robert Kralj i Slavica Stojan.

 

 

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)