Input your search keywords and press Enter.

Predstavljanje petog sveska knjige Miha Demovića Velika povijest dubrovačke glazbe

Najrecentniji, peti svezak knjige Miha Demovića Velika povijest dubrovačke glazbe bit će predstavljen u utorak, 10. kolovoza u 20 sati u atriju palače Sponza u sklopu popratnog programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara. Uz autora, knjigu će predstaviti urednik Zlatko Pavetić, Stipe Nosić, Sanja Dražić, Stjepan Šprajc i Karlo Šimek, a ulogu naratora će imati Sebastijan Vukosavić dok će moderator događanja biti Ivan Vučak. Ulaz u Sponzu je slobodan, ali je broj publike ograničen zbog epidemioloških mjera.

Dr. Miho Demović Dubrovčanin je koji je gotovo cijeli svoj život, uz svećeničko zvanje, posvetio istraživanju dubrovačke glazbene baštine te svojim marljivim i plodnim dugogodišnjim radom i znalačkim muzikološkim otkrićima, zadužio crkvenu, dubrovačku, ali i glazbenu povijest općenito. Osim što je na poseban način obogatio liturgiju svojim brojnim skladbama, stvorio je kapitalno djelo kojim je upotpunio i oplemenio dosadašnje znanje o prošlosti dubrovačke glazbe i zapravo hrvatske kulture u širem kontekstu činjenice da se glazbena baština Dubrovnika naslanja na zapadnoeuropsku tradiciju. Upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama 2018. godine predstavljena su prva četiri sveska kojima je obuhvaćena glazbena građa od 10. stoljeća do 1944. godine, a ovo kapitalno djelo, sada je petosveščana „Velika povijest dubrovačke glazbe“, podijeljena tematski po vremenskim razdobljima počevši od 1000. godine do najnovijeg sveska koji pokriva period od 1945. do 1991. godine, a obuhvaća teme novih glazbenih institucija u Dubrovniku nakon II. svjetskog rata, koncertne mise dubrovačkog skladatelja J. Kraljića iz godine 1820. te Lokrumsko-kotorskog misala iz 1070. godine.

Na predstavljanju koje će moderirati rev. Ivan Vučak, sudjeluju autor dr. Miho Demović, urednik rev. Zlatko Pavetić, dr. Stipe Nosić, prof. Sanja Dražić, notograf rev. Stjepan Šprajc i rev. mr. Karlo Šimek dok će Sebastijan Vukosavić biti narator. U glazbenim brojevima koji će upotpuniti ovo događanje sudjeluju bariton Vlaho Ljutić, alt Diana Stanoš, tenor Luka Šerić, bas Marko Palčok, bariton Ivan Kontent te violinistica Dora Kamber i pijanistica Stefani Grbić, a izvest će skladbe: Pomozite sveci Božji Miha Demovića te Temu s varijacijama za flautu (violinu) i klavir i Christe eleison iz Koncertne mise u D-duru Jurja Kraljića, kao i 4 liturgijska recitativa iz Dubrovačko-kotorskog misala iz 11. stoljeća.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski, slijedom čega će broj publike biti ograničen.

Karla Labaš
Dubrovačke ljetne igre

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)