Input your search keywords and press Enter.

Predstavljanje monografije Tomo Gusić

Predstavljanje monografije „TOMO GUSIĆ“, autora dr. sc. Marije Tonković i dr. sc. Antuna Karamana na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik, srijeda, 11. kolovoza 2021. u 20 sati.

U srijedu, 11. kolovoza 2021. godine u 20 sati na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik, održat će se predstavljanje monografije „TOMO GUSIĆ“. Nakladnik monografije je Umjetnička galerija Dubrovnik, a riječ je o drugoj knjizi unutar biblioteke „Kosta Strajnić“.
Uz umjetnika Toma Gusića, u predstavljanju monografije sudjeluju autori monografije dr. sc. Marija Tonković, dr. sc. Antun Karaman, Tonko Smokvina, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, urednik monografije Marin Ivanović, te dizajner monografije Luka Gusić.
Monografija o dubrovačkom umjetniku Tomu Gusiću donosi kritičku i kontekstualnu analizu opusa dubrovačkog slikara. Slikarski opus obradio je vrstan poznavatelj povijesti dubrovačkog modernog slikarstva, redovni profesor u miru Sveučilišta u Dubrovniku, dr. sc. Antun Karaman. Analizu dizajnerskog i grafičkog opusa provela je dr.sc. Marija Tonković, muzejska savjetnica i dugogodišnja stručna suradnica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Monografija, čije grafičko oblikovanje potpisuje Luka Gusić, sadrži niz reprodukcija u boji – slika, grafičkih i dizajnerskih rješenja, te je ovim nakladničkim projektom kompleksno djelo dubrovačkog umjetnika na dostojan način valorizirano.
Monografija je izdana uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Prijava sudionika putem emaila info@momad.hr ili osobno na porti Umjetničke galerije Dubrovnik na dan događanja. Broj sudionika ograničen je na 80.

Tomo Gusić- biografija:
Tomo Gusić rođen je 1931. godine. Nakon osnovne i srednje škole u Dubrovniku, upisuje studij arhitekture na Tehničkom fakultetu u Zagrebu. Godine 1953. polaže prijemni ispit na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje upisuje studij slikarstva kod prof. Otona Postružnika. Diplomira 1957., a poslijediplomski studij završava 1959. godine. Godine 1960. vraća se u Dubrovnik, a 1963. ponovno odlazi u Zagreb gdje povremeno sudjeluje na skupnim izložbama Udruženja likovnih umjetnika i bavi se grafičkim dizajnom, radi kao likovni urednik u redakciji Školske knjige. 1981. napušta Zagreb i vraća se u Dubrovnik. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama. Rad Tomislava Gusića sagledava se u kontekstu slikarske tradicije hrvatskog / dubrovačkog rukopisa od pojave Bukovca i Medovića do Dulčića. Živi i radi u Dubrovniku.

UGD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)